Buldan’dan Japonya’ya el dokuması havlu ihracatı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Buldan’dan Japonya’ya el dokuması havlu ihracatı

Buldan’dan Japonya’ya el dokuması havlu ihracatı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Şubat 2020 Perşembe - 12:19Güncelleme: 13 Şubat 2020 Perşembe - 12:19
Buldan’dan Japonya’ya el dokuması havlu ihracatı

Denizli’nin dokumasıyla ünlü ilçesi Buldan’dan Japonya’ya havlu ihracatı. El tezgahlarında dokunan Buldan’a özel havlular, 6 yıldır bu ülkeye gönderiliyor.

Buldan’daki el tezgahından çıkan havlular, Japonya’da mağazaların vitrinlerini süsülüyor. Japonların beğeniyle kullandığı el dokuması havluların hazırlandığı yerlerden birisi de Buldan Kaymakamlığı El Sanatları Merkezi (BELSAM). Burada görevli 80 yaşındaki dokuma ustası Yaşar Gürbıyık, “dört ayakçak” diye adlandırılan tezgahta büyük bir özenle dokuyor yıllardır havluları. Buldan havluları kalitesi, yumuşaklığı ve güzelliği ile dikkat çekiyor. Tezgahta günlük yaklaşık 8 saatlik çalışma sonrası 3 günde bir adet üretilebiliyor.

"TAMAMEN EL EMEĞİ"

BELSAM İşletme Sorumlusu Feryal Araç, banyo havlularının sınırlı sayıda ve siparişle üretildiğini belirtti. Araç, “Bu havluyu Buldan’da Yaşar Gürbıyık amcamız işleyebiliyor. Eskiden elektrikli tezgahlar çıkmadan Buldan’da peşkir tabir edilen el ve banyo havluları el tezgahlarında bu yöntemle üretilirmiş. Biz de geçmişi geleceğe yansıtmak adına yine aynı yöntemlerle üretim yapmaktayız. Kırık beyaz renginde kalın pamuk ipliği kullanıyoruz. Çıkrıkla sardığımız iki kat masırlarla ve çözülen yumaklarla hazırlanarak, yüz kırk santim ebadında ki el tezgahında dokunuyor. İpliklerin arasına iki mekikte bir mil sürülerek hav oluşturuluyor. Banyo havlusunun uçlarına kafes koza yapıldıktan sonra Japonya’ya gönderiyoruz. Altı yıldır Japonlar havlumuzu beğenerek kullanıyorlar” dedi.

DENİZLİ (İHA)