Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Tripolis Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastlandı.
TARİHİ MİLATTAN SONRA 2. YÜZYILA DAYANIYOR
Milattan sonra 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen anıtsal çeşme, Anadolu'da önemli tarihi yapılarından biri olma özelliği taşıyor. Civar kent ve bölgelerden farklı özellikteki mermerlerin yanı sıra Mısır'daki Asvan şehrinden de kırmızı renkli granitlerin kullanıldığı anıtsal çeşme, nitelik ve büyüklük olarak milattan sonra 2.'ci yüzyıla ait az sayıdaki eserden birisi olarak biliniyor.
HEDEF GELECEK YIL ZİYARETE AÇMAK
PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Bahadır Duman, anıtsal çeşmedeki kazı çalışmalarının 1,5 yıl sürdüğünü dile getirdi. Çeşme üzerindeki restorasyon çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Duman, “Önümüzdeki yıl inşallah anıtsal çeşmenin restorasyonunu tamamlayacağız” dedi.
"DEPREMDE BÜYÜK HASAR ALDI"
Anıtsal çeşmenin Tripolis'te meydana gelen depremde büyük hasar aldığını hatırlatan Prof Dr Duman, şöyle konuştu:
“2020 yılında kazı çalışmaları başlayan anıtsal Çeşmede geçtiğimiz 4 yıl boyunca daha çok belgeleme çalışmalarıyla uğraştık. Çeşme yaklaşık 31 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde ve 15 metrelik bir yüksekliğe sahip. Dolayısıyla Tripolis'te meydana gelen büyük depremlerin ardından Çeşme'nin bu 3 katı hemen önümde bulunan havuzun içine yıkılmış durumda. Burada yaklaşık bin civarı mermer blok bulduk. Bunların tanımlanması ve belgelenmesi büyük bir süreç. Şu anda da çalışmalar bu yönde devam ediyor.”
DENİZLİ (İHA)