Süperior cinsi çekirdeksiz üzümde yüzde 40 rekolte kaybı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Süperior cinsi çekirdeksiz üzümde yüzde 40...

Süperior cinsi çekirdeksiz üzümde yüzde 40 rekolte kaybı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ağustos 2023 Pazar - 10:13Güncelleme: 6 Ağustos 2023 Pazar - 10:13
Süperior cinsi çekirdeksiz üzümde yüzde 40 rekolte kaybı

Denizlinin Buldan ilçesinde yetişen Süperior cinsi çekirdeksiz üzümde hasadın başladığı bildirilirken, rekoltede yüzde 30 ile 40 arasında düşüş yaşandığı ifade edildi.

İlçenin ana ürünlerinden biri olan Süperior üzümde 2023 yılı hasat sezonu başladı. Bölmekaya Mahallesi’nde yetişen üzümlerin rekoltesinde, mevsim kaynaklı sorunlar sebeiyle düşüş yaşandığı belirtildi.

"ÇİFTÇİLER İÇİN ZOR GEÇTİ"

Hassas ve narin kabuğuyla bilinen süperior cinsi üzümlerin az ilaçlanan organik bir üzüm olarak bilinirken, Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, bu senenin çiftçiler için zor geçtiğini dile getirdi.

Al, “Bu yıl meteorolojik durumlardan dolayı ürün kaybı var. Yüzde otuz ila kırklara varan rekolte kayıpları görülüyor. Vatandaşlarımızdan üreticiye sahip çıkmalarını istiyoruz. Yüksek enflasyon ve girdi maliyetlerinin artması nedeniyle üreticimiz zor şartlarda üretim yapıyor. Üreticiye sahip çıkmazsak, ürününe gereken değeri vermezsek, gelecek yıllarda bu ürünler yetişmeyebilir. Enflasyon şartları çiftçimizin kazancını elinden alıp gidiyor” dedi.

"VERİM KAYBI VAR"

Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdal Uğur’da yaptığı açıklamada, soğuk hava, ilkbahar yağışlarının sürekli ve bol olması, mildyö ve külleme hastalıklarının yoğunluğundan dolayı 2022 yılına göre verim kaybı yaşandığını ancak kalitenin yüksek olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

DENİZLİ (İHA)