Buldan’da Çarşı Camisi’nin çevresindeki dükkanlar yıkılıyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Buldan’da Çarşı Camisi’nin çevresindeki dükkanlar yıkılıyor

Buldan’da Çarşı Camisi’nin çevresindeki dükkanlar yıkılıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Ağustos 2022 Perşembe - 13:06Güncelleme: 11 Ağustos 2022 Perşembe - 13:52
Buldan’da Çarşı Camisi’nin çevresindeki dükkanlar yıkılıyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde, 17’nci yüzyılda yapılan Çarşı Camisi’nin çevresindeki dükkanların yıkımına başlandı.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, ilçe turizminin gelişmesine önemli katkı sağlayacak “Kültür Ringi Projesi”nde sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamalarının devam ettiğini, bu kapsamda Çarşı Sokak’ta yer alan Osmanlı dönemine ait Çarşı Camisi’nin çevreleyen dükkanların yıkım çalışmasına başlandığını bildirdi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün onayı doğrultusunda Buldan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen yıkım çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Başkan Mustafa Şevik, yıkım işlemi tamamlandığında hem tarihi Çarşı Camisi’nin görünürlüğünün artacağını hem de Çarşı Sokak’ta tamamlanan sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamalarıyla bütünlük sağlanacağını ifade etti.

Bir dönem bölgenin ticaret merkezi olan tarihi Çarşı Meydanı’na yeniden eski hareketliliğini kazandırmaya çalıştıklarını kaydeden Şevik, “Türkiye’nin dört bir tarafından ticaret için Buldan’a gelen tüccarlar malları Çarşı Meydanı’nda satarmış. Bu meydanda yer alan ve 17’nci yüzyılda yapılan Çarşı Camisi’nin etrafını çevreleyen dükkanlar hem tarihi bir değerin görünürlüğünü engelliyor hem de görüntü kirliliği oluşturuyordu. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün onayı doğrultusunda yıkım çalışmalarına başladık. Yıkım çalışmalarının ardından yıpranan bölümler restore edilecek. Böylelikle tarihi Çarşı Camisi’nin görünürlüğünün artması sağlanmış olacak” dedi.

Kültür Ringi Projesi’nin önemli bir ayağını oluşturan Çarşı Sokak ve Çarşı Meydanı ile ilgili projelerini de paylaşan Başkan Şevik, “Bu bölgede tüccarların konakladığı çok sayıda han bulunurmuş. Alt katında atların üst katlarda tüccarların konakladığı hanlardan yalnızca bir tanesi ayakta kalmış. Burasını da turizme kazandırmak istiyoruz. Meydanda, görüntü kirliği oluşturan iki adet yeni yapı mevcut. Bu binaların kamulaştırılması için karar aldık. O binalar yıkılarak meydana kazandırılacak. Böylelikle tarihi çarşı yeniden eski hareketliliğine kavuşmuş olacak” diye konuştu.

Şevik, Çarşı Meydanı’nda yapımı tamamlanan süs havuzu çevresinde meydanın tarihi dokusuna uygun düzenleme yapılacağını, üstünün ahşap ile kapatılacağını, çalışmalar tamamlandığında Çarşı Camisi ve meydan ilçe turizmine yeni bir hareketlilik kazandırılacağını sözlerine ekledi.