Buldanlılar, işgalden kurtuluşun 100. yılını kutladı – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Buldanlılar, işgalden kurtuluşun 100. yılını kutladı

Buldanlılar, işgalden kurtuluşun 100. yılını kutladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Eylül 2022 Pazartesi - 09:29Güncelleme: 5 Eylül 2022 Pazartesi - 10:15
Buldanlılar, işgalden kurtuluşun 100. yılını kutladı

Denizli’nin Buldan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı, düzenlenen bir dizi tören ve etkinlikle kutlandı.

Buldan’da 2 Eylül’de başlayan düşman işgalinden kurtuluşun 100.yılı kutlamaları üç gün sürdü. Kutlamaların son gün programı, sabah saatlerinde top atışlarıyla başladı. Sabah ezanının ardından da camilerden salalar okundu.

Program kapsamında Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, AK Parti İlçe Başkanı Naci Çomuk ve MHP İlçe Başkanı İbrahim Aksüt ile birlikte, İlçe Jandarma Komutanlığını ziyaret etti. Şevik, İlçe Jandarma Komutanı Bekir Cinkara nezdinde tüm askerleri tebrik etti.

ATATÜRK ANITI’NDA TÖREN DÜZENLENDİ

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı nedeniyle saat 13.00’a alınan tören, belediye binası önündeki Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Kaymakamı Tayfun Deli ve Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve protokol konuşmalarıyla devam etti.

ZOLAN: BAĞIMSIZ YAŞIYORUZ, BAYRAĞIMIZ DALGALANIYOR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu toprakların kanla, gözyaşı ve birçok emekle yurt edinildiğini belirterek, “Bugün hür ve bağımsız yaşıyoruz, bayrağımız dalgalanıyor, İstiklal Marşımız okunuyor. İşte 100 yıl önce de birçok ülkenin teşviki ile İzmir’den başlayan Yunanlıların işgali Buldanımıza da sirayet etmiş ve iki yıla aşkın süre burası işgal altında kalmış. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüz, 26 Ağustos’ta Afyon’da başlatmış olduğu Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta zaferle neticelenmiş, 4 Eylül’de de Buldanımızdan da o düşmanları defetmişiz. Ancak, her türlü tehlike, her türlü niyet, her türlü saldırı devam ediyor. Şekil değiştiriyor, kılık değiştiriyor, yöntem değiştiriyor, askerle olmadığı şekilde bazen ekonomiyle yapılıyor, bazen içimizde ayrılıklar ortaya konularak, nifaklar sokularak birbirimize düşürerek bizi etkisiz ve güçsüz hale getirme noktasında gayret sarf ediyorlar. Onun için bizim bu günü kutlarken, bizim bundan sonra yürüyüşümüzü de net bir şekilde belirlememiz gerekiyor” dedi.

DELİ: BU TOPRAKLARDA BİN YILLIK HÂKİMİYETE SAHİBİZ

Buldan Kaymakamı Tayfun Deli ise konuşmasında “1040 yılında Tuğrul ve Çağrı beylerle girilen Anadolu topraklarında bin yıllık süregelen bir hâkimiyete sahip bir milletiz. 17 devlet kurmuş, hepsi de dünyayı titretmiş devletler olan bu milletlerin bir ferdi olarak güzel ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunu bir onur vesilesiyle kutluyorum. Savaşarak elde ettiğimiz bu toprakları yedi düvele, kimse bizden kolayca alamayacağını, tüm dünya bir araya gelse de bu toprakların Türk yurdu olduğunu bir kez daha Büyük Taarruzla başlayan ve ilçelerimizin kurtuluşuna giden yolda her ilçemizin ayrı ayrı kurtuluş gününü kutladığımız seferlerde gösterdik. Biz, Mondrosları, Sevrleri bir paçavra gibi yırtıp, savaşarak dünyaya ‘Türk’ün toprağını istediğiniz kadar anlaşın, savaşmadan bu topraklar elde edilemez’ diye gösterdik” ifadelerini kullandı.

ŞEVİK: KURTULUŞUMUZUN 100. YILINI GURURLA KUTLUYORUZ

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik da Buldan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünü gururla kutladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Milletimizin her daim bağımsızlık sevdası kurtuluş savaşında da başarılı olmuştur. Milli ve manevi değerleri koruyabilmenin bir diğer adı da bağımsızlık ve özgürlük koşmuş olan necip Türk milleti, bu değerlerine karşı girişilen saldırıları ve taarruzları her defasında milli birlik içerisinde bertaraf etmiştir. Bu teşebbüs sırasında bulunan her türlü güce kabusların ötesinde bir cehennemi yaşatmıştır. Milli Mücadele’nin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyaya milleti adına insanlık dersi vermiştir. Hiç şüphesiz millet olarak yaşaya bilmek, mutlu, huzur ve refah içerisinde hayat sürebilmek ,kendimizi tanıyıp, başka millet ve topluluklar içerisinde bize yakışan yerimizi alabilmek için milletimizin tarih sahnesine çıkışını, bugünlere gelişini, kazandığı zaferleri, yetiştirdiği büyük adamları, kahramanları ilim, kültür, sanat ve medeniyet alanında ortaya koyduğu hizmetleri bilmek, bilmiyorsak da öğrenmek zorundayız.“

DERECEYE GİREN SPORCULAR ÖDÜLLERİNİ ALDI

Konuşmaların ardından Buldan Belediyesi spor kursu öğrencilerinin kick boks gösterisi büyük bir beğeniyle izlendi. Kick boksta dereceye giren sporculara, protokol üyeleri tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından kortej yürüyüşüne geçildi.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ RENKLİ GÖRÜTÜLERE SAHNE OLDU

Protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı kortej yürüyüşü Kuva-i Milliye Sakarya Mücahitler Derneği üyeleri öncülüğünde Atatürk Caddesi’nden başladı. Marşlar eşliğinde 14 Mayıs Caddesi’nden devam eden kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu.