Denizli’nin Buldan ilçesindeki evlerin izi, tarihi 2000 yıl öncesine uzanan Tripolis Antik Kenti’nde çıktı. Tripolis’te bulunan Hermolaos’a ait heykel kaidesindeki yazıtta “Buldan konakları”ndan söz edildiği belirtildi.
Buldan’ın Yenicekent Mahallesi’nde yaklaşık 3 km2lik alana yayılan Tripolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı heyeti başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Bahadır Duman’ın yaptığı kazılarda, Tripolis’teki konutlarla ilgili oldukça önemli bilgilere ulaşıldı.
Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof Dr Duman, “Roma İmparatorluk Dönemi’nde oldukça önemli bir nüfusa sahip kentte stadyum, tiyatro, hamam, meclis binası, şehir kapıları, caddeler, sokaklar ve konut yapılarından oluşan kamu ve sivil mimariye ait yapıların büyük bir kısmı ortaya çıkarıldı. Konut Alanı’nda 2013 ve 2018- 2021 arasında beş sezon kazı çalışmaları yapılmış ve kentin güneyine bakan bölümünde, Çürüksu Vadisi’ne ve Büyük Menderes Nehri’ne hakim yamaçlar üzerindeki eğimli arazinin teraslandırılarak Antik Çağ boyunca çok sayıdaki sivil konutun Tripolis’in seçkinleri için tasarlanarak buraya yerleştirildiği anlaşılmıştır” dedi.
HERMOLAOS’UN MEŞHUR EVLERİ TRİPOLİS’TE
İlk kez 1884’de Pierre Paris tarafından okunan Hermolaos’a ait bir onurlandırma heykeli kaidesinde önemli bilgilere ulaşıldığını dikkat çeken Duman, “Tripolis’teki konutlarla ilgili oldukça önemli epigrafik (yazıt) veri İS 4. yüzyılın ortalarında yaşayan, Tripolis topraklarında yetişmiş ve Roma’da Senatörlüğe kadar yükselmiş Hermolaos’a ait bir onurlandırma heykeline aittir. Heykel kaidesinde Grekçe ‘…eğer Hermolaos’un ailesi ve yaptığı çok güzel işlerle ilgili daha fazla öğrenmek istersen tanıkları şehir halkı ve meşhur konakları olacaktır’ yazmaktadır. Hermolaos ve memleketi Tripolis’i öven bu şiirsel metinde Tripolisliler hemşerileri Hermolaos’un Roma Senatosu’nda yer alması nedeniyle gururlandıklarını ifade etmektedirler. Yazıtta yer alan ‘meşhur konaklar’ ifadesi kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan tabanları mozaik döşemeli, duvarları renkli fresklerle bezeli Tripolis Konutları’ndan sadece küçük bir kısmını meydana getiriyor olmalı” diye konuştu.
ŞEVİK: BULDAN EVLERİNİN ÜNÜ, 2000 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Günümüzdeki Buldan evlerinin saçakları, bacaları, cumbalı sundurmaları, işlemeli kapı ve pencereleriyle Buldan yöresine özgü mimari özelliği ile tıpkı 2000 yıl öncesi gibi meşhur olduğunu belirten Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik ise şunları söyledi:
“Kazı çalışmalarında ortaya çıkan yazıt, Buldan konaklarımıza daha bir anlam yüklemiştir. Tripolis Antik Kenti’nde yılın 12 ayı kazı çalışmalarına devam eden Prof.Dr. Bahadır Duman’a başkanlığındaki ekibe teşekkür ederim. Belediyenin imkanları dahilinde hem kazı çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz hem Buldan’ın kültür mirası konaklarını, tescilli sokaklarını turizme kazandırmak için restorasyon ve sokak sağlıklaştırması projelerini hız kesmeden sürdüreceğiz. 2007 yılında başlattığımız restorasyon çalışmalarıyla, Bölgemize örnek olduk. Vatandaşlarımıza öncülük ettik. Bir dönem evlerini tescilletmekten korkan vatandaşlarımız artık tescilli evlerini restore etmeye başladı. Bizim için asıl başarı budur. Buldan, yaşayan tarihtir, bir açık hava müzesidir. Sahip olduğumuz tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak, ilçemizi Kültür Turizmi’nin merkezi haline getirmek için çalışmalarımız devam edecek.”