Başkan Şevik, Kosovalı öğretmenleri ağırladı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Başkan Şevik, Kosovalı öğretmenleri ağırladı

Başkan Şevik, Kosovalı öğretmenleri ağırladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Temmuz 2021 Çarşamba - 14:14Güncelleme: 14 Temmuz 2021 Çarşamba - 17:05
Başkan Şevik, Kosovalı öğretmenleri ağırladı

Denizli Türk Ocakları Derneği'nin davetlisi olarak Denizli'ye gelen Kosovalı öğretmen ve idarecilerden oluşan heyet, Buldan'ın tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini yakından tanıma fırsatı buldu.

Kosova Cumhuriyeti devlet okullarında Türk dili ile eğitim yapan öğretmen ve idarecilerinden oluşan heyet, Buldan'a geldi. Konuk eğitimci grubu, Buldan gezisinde Türkocağı Şube Başkanı Prof Dr Turgut Tok, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı ile birlikte Belediye Başkanı Mustafa Şevik'i ziyaret etti.

 

Konuklara Buldan’ın tarihi ve kültürel yapısı ile ilgili bilgi veren Şevik, "Buldan, tarihi itibariyle Frigya Vadisi dediğimiz hat üzerinde oluşmuş bir ilçe. Buldan, 11-12. asırlarda Türklerin buraya göçmesiyle oluşmuş bir ilçe değil. Onun ötesinde kadim insanlığın nefes aldığı, güzergah kabul ettiği bir nokta. Buldan, 1890'lara kadar nüfus potansiyeli olarak Denizli'nin üstünde bir yer. Bu topraklar 11- 12-13.asırlarda Türkleşmiş, İslamlaşmış. Ben böyle bir toprakta, böyle bir ilçede belediye başkanı sıfatını taşımaktan onur duyuyorum. Ömrümün birçok yıllarını Batı'da geçirdim. İşim icabı dünyayı dolaştım. Ama Buldan'ı tercih ettim” dedi.

Şevik, tarih ve gönül bağı bulunan kardeş ülke Kosova’dan bir belediye ile kardeş şehir olabileceklerini de sözlerine ekledi.

"70. YILIMIZDA BİZE GÜZEL BİR HEDİYE OLDU"

Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit, Kosova'da Türkçe eğitim-öğretimin yeniden başlamasının 70'inci yılında gerçekleştirilen böyle bir tanıtım gezisinin kendileri için bir hediye olduğunu belirtti. Raşit, şunları söyledi:

"Burada bayrağı bizlere teslim eden emektar öğretmenlerimiz, sınıf öğretmenlerimiz, orta okul ve lisede Türkçe eğitim veren branş öğretmenlerimiz var. Kosova'da çok belediye var. Ancak Türkçe dilinde eğitim veren okulların olduğu, Türklerin çoğunlukta olduğu yer Kosova'nın başkenti Priştine’dir. Priştine’de temeli yaşatan Türkçe eğitimdir. Her yerde eğitim yoksa o milletin varlığı olmaz. Bu gezi bize güzel bir hediye oldu. 70'inci yılımızda burada enerji toplayıp orada nasıl, ne kadar güçlü olduğumuzu diğer halklara göstermek, ‘burada varız ve her daim var olacağız’ diyebilmemiz adına bu gezi çok önemli."

Konuşmaların ardından Agresa Raşit, belediye şeref defterini imzaladı, Başkan Şevik'e Kosova'da Türkçe eğitim veren okul öğrencilerinin hazırladığı ve üzerinde okulların fotoğrafları olan plaket takdim etti.

Şevik de misafirlerine geleneksel el dokuması ürünlerden hediye etti, Buldan’ın dokumacılık kültürü ve tarihçesini konu aldığı ikinci kitabı “Dokumanın Başkenti Buldan” ı imzaladı.

BELKÜM ziyaretinin ardından Buldan Belediyesi tarafından restore edilen sokakları, kendine has mimarisi ile dikkat çeken kültür mirası konakları, Tripolis Antik Kenti ile Buldan'ın doğa harikası Süleymanlı Yayla Gölü'nü gezen Kosovalı öğretmenler, geleneksel el dokuması ürünlerin satıldığı işyerlerinin bulunduğu 14 Mayıs Caddesi'ni ziyaret ederek bol bol alışveriş yaptı.