Tarihi yapı oldu ahır – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
9 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ACIPAYAM
  8. /
  9. Tarihi yapı oldu ahır

Tarihi yapı oldu ahır

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Mayıs 2017 Çarşamba - 21:49Güncelleme: 24 Mayıs 2017 Çarşamba - 21:49
Tarihi yapı oldu ahır

Acıpayam’a bağlı Karahüyük Mahallesinde sit alanı ilan edilen tarihi Karahüyük Pazaryeri’nin hayvan barınağı olarak kullanılması mahalle halkının tepkisini çekti. Tarihi yüzyıllara dayanan ve sit alanı ilan edilen tarihi Karahüyük Pazarı’nın dokusuyla oynandığı iddia edilirken, hayvan barınağı olarak kullanılması da tepkilere yol açtı ve “tarihe saygısızlık” olarak nitelendirildi.

Tarihi mirasa sahip çıkılmadığında neler olabileceğinin en belirgin örneklerinden birisi Acıpayam’ın Karahüyük Mahallesi’nde görüldü. Erdem Sarıhan isimli üretici, kimseden izin almadan Karahüyük Pazarı’nı tel çitle çevirip ahıra dönüştürdü. İçine de sahibi olduğu 350 koyun ve kuzuyu koydu.

Bu duruma karşı çıkan mahalle halkı, durumu Karahüyük Pazarı’nın Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan ile görüştü. Ayrıca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne, Denizli Valiliğine ve BİMER’e iletti.

TARİHİ YAPIDAN ÇOK MERA YAKINMASI

Karahüyük Mahallesi sakinleri konuyu ilgili yerlere dilekçeyle bildirdi ama o dilekçenin içeriğine bakıldığında, asıl şikayetin meradan olduğu anlaşılıyor. Kazım Gökbudak’ın öncülüğünde 136 kişinin imzasıyla Acıpayam Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne verilen dilekçede şöyle deniliyor:

“Karahüyük Mahallesi’nde yaşayan Erdem Sarıhan adlı şahsın adına bilmediğimiz bir şirketten 450­500 adet koyun gelmiştir. Meramıza 1000­1500 koyun geleceğini duyduk. Meramızda otlatmaktadır. Bu koyunların barındığı yer eski pazaryerimiz olup sit alanı içindedir. Bizler mahalle halkı kendi küçükbaş hayvanlarımızı otlatamamaktayız. Yetersiz gelmektedir. Bizlerin geçim kaynağı hayvancılıktır. Bizler çok mağdur durumdayız. Bizler bu koyunların burada kalmasını kesinlikle istemiyoruz. Gereğinin yapılmasını saygıyla arz ve talep ederiz.”

TARİHİ YAPI DEĞİL MERA NDEĞERLENDİRİLDİ

Bu dilekçe üzerine, 17.04.2017 tarihinde Denizli Valiliğinden Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk

İmzasıyla gönderilen cevap yazısında, ismi geçen şahsın Karahüyük Mahallesi’ne ait meralarda otlatma hakkı bulunmadığı belirtildi. Bunun üzerine Erdem Sarıhan başvuruda bulundu ve yine Vali Yardımcısı Cantürk imzasıyla cevap verildi. Bu yazıda “İsminizin Karahüyük Mahallesi’ndeki çiftçi aile geçim kaynağı bildirim cetveline ilave edilmesine ve mahallenizdeki meralarda tarafınıza otlatma hakkı verilmesine karar verilmiştir” denildi.

MUHTAR: ÇÖZMEK İÇİN UĞRAŞTIK

Karahüyük Mahallesi Muhtarı Hüsnü Apa, mahalle halkının rahatsızlıkları ve itirazları üzerine çözüm için uğraştıklarını söyledi.

Erdem Sarıhan, söz konusu koyun ve kuzuların kendisine ait olduğunu sayısının da 350 olduğunu söyledi ve 25 dekar yer aldıklarını belirterek burayı boşaltacaklarını aktardı.

ŞEVKAN: ORAYI RESTORE EDECEĞİZ

Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan ise, konu hakkında “Tarihi Karahüyük Pazaryeri alanı, Denizli Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunmakta. Denizli Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz devam etmekte. Kısa bir süre sonra Acıpayam Belediyesi’ne devrini sağlayacağız ve buraya restore edeceğiz. Orada bulunan hayvanlarda kısa sürede oradan çıkarılacak” açıklamasını yaptı.

“YETKİLİ MAKAMLARA İLETTİK”

Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Abdurrahman Oymak da, Karahüyük Mahallesi halkının dilekçe ile müracaatlarını kurumun il müdürlüğüne ve Denizli Valiliği Mera Birimine ilettiklerini ifade etti.

KAYNAK: ACIPAYAM GAZETESİ.COM