Kazanlar Taşkın Dede için kaynadı – D20Haber
11.05.2025, Pazar
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ACIPAYAM
  8. /
  9. Kazanlar Taşkın Dede için kaynadı

Kazanlar Taşkın Dede için kaynadı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Nisan 2019 Pazartesi - 09:46Güncelleme: 29 Nisan 2019 Pazartesi - 09:49
Kazanlar Taşkın Dede için kaynadı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 700 yıldır devam ettirilen “Şükür Duası” etkinliği yoğun bir katılımla yapıldı. Etkinlikte onlarca kazanda pişirilen yahni, yüzlerce tepsiye dolduruldu ve duanın ardından katılımcılar bunlardan alabilmek için birbiriyle yarıştı.

Acıpayam’ın Alaaddin Mahallesi’nin kurucusu olarak bilinen ve burada türbesi bulunan Taşkın Dede için düzenlenen geleneksel Şükür Duası etkinliği dün yapıldı. Hazırlığı günler süren etkinlik binlerce yöre insanını bir araya getirdi.

Etkinliğe katılanlara dağıtılacak yemeğin hazırlığında ise kadınlı-erkekli onlarca gönüllü görev aldı. Etler yahni, bulgurlar pilav olarak pişirilmek için hazırlandı. Onlarca kazan sıra sıra dizildi ve yakılan orun ateşinde pişirildi.

Pişirilen yemekler özenle tepsilere konularak servise hazırlandı. Ancak bu servis görmeye alışık olduğumuzdan farklıydı. Önce bulgur pilavı, ardından üzerine yahni yemeği konulan tepsiler, açık
alana yerleştirildi. Ortaya da tepsi bahçesini andıran bir manzara çıktı.

Öğle vakti etkinliği katılanlar toplu bir şekilde namaz kıldı. Sonra dua edildi ve sıra kokusu çevreyi saran yemekten almaya geldi. Duanın bitmesiyle birlikte katılımcılar, tepsi kapma yarışına girdi. Yemeğini alan da ailesinin yanına koştu.

Haberin DevamıReklam




DOÇ. DR. ALKAYA’DAN ÇAĞRI

Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Devrim Alkaya, Alaaddin ile Bilecik-Söğüt’te yapılan anma etkinliklerinin aynı olduğunu belirterek, “Acıpayam Oğuzun, Yörüklüğün, Türkmenlerin merkez noktalarından biridir. Söğüt’te düzenlenen devlet destekli eşsiz şölenin benzerinin Acıpayam- Alaadin’de yapılmaması için hiçbir neden yoktur. Biraz destekle Acıpayam, tüm ülkede duyulan devlet erkanının da katılacağı geniş katılımlı anma etkinliğine ev sahipliği yapabilir. Valiliğimiz, Acıpayam Kaymakamlığımız, Büyüksehir ve Acıpayam Belediye Baskanlığımız, Turizm Müdürlüğümüz ve bölge sivil toplum kuruluşları etkinliği desteklerse Söğüt Ertuğrul Gaziyi Anma Etkinlikleri çapında büyük bir etkinliğe dönüşebilir” dedi.

Fotoğraflar: Mustafa ÜNAL