Çiçek hastalığı görüldü, 11 mahalle karantinaya alındı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ACIPAYAM
  8. /
  9. Çiçek hastalığı görüldü, 11 mahalle karantinaya...

Çiçek hastalığı görüldü, 11 mahalle karantinaya alındı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 17:29Güncelleme: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 17:29
Çiçek hastalığı görüldü, 11 mahalle karantinaya alındı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, koyun ve keçilerde çiçek hastalığı görülmesi üzerine 11 mahalle karantinaya alındı.

Koyun ve keçilerde görülen çiçek hastalığı nedeniyle Acıpayam ilçesine bağlı Yeniköy, Bademli, Yeşildere, Yumrutaş, Bedirbey, Köke, Akalan, Pınaryazı, Uçarı, Oğuz ve Corum mahallelerinde karantina uygulaması başlatıldı.

Denizli Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Kadir Özdemir, çiçek hastalığının ilk olarak Yeniköy Mahallesi’nde görüldüğünü, bunun üzerine Burdur’dan sonra bölgenin en büyük hayvan pazarına sahip Acıpayam’a bağlı mahallelerde karantina tedbirlerinin uygulanmaya başladığını bildirdi. Özdemir, şu açıklamayı yaptı:

“Acıpayam İlçesine bağlı Yeniköy Mahallesi'nde koyun ve keçilerde görülen çiçek hastalığı nedeniyle Yeniköy, Bademli, Yeşildere, Yumrutaş, Bedirbey, Köke, Akalan, Pınaryazı, Uçarı, Oğuz ve Corum mahallelerinde karantina tedbirleri uygulanmasına başladı. 35 bine yakın koyun ve keçi varlığının bulunduğu Acıpayam ilçesindeki canlı hayvan pazarımız ikinci bir karara kadar kapatılmıştır. Hayvan pazarı büyük baş hayvanlar için açıktır. Burdur’dan sonra en büyük canlı hayvan pazarının bulunduğu Acıpayam ilçesinde karantina tedbirlerinin en az üç hafta devam etmesi bekleniyor. Çiçek hastalığı keçi ve koyunlarda görülmektedir. Keçi ve koyunlarda görülen çiçek hastalığı ise insanlara geçmez.”

Özdemir, hastalık görülen mahallelerde 3 yıl süreyle koyun ve keçilere çiçek aşısı yapılması, sürüde hastalık çıkmış ise hasta hayvanlar ayrılarak sağlıklı hayvanlar ile temas etmelerinin önlenmesi gerektiğini belirten Özdemir, ölen hayvanlar derin çukurlara kireç dökülerek gömülmesini, hasta hayvanların bulundukları ağıllar dezenfekte edilmesini istedi.

DENİZLİ (İHA)