Andımız’ın yazarı Reşit Galip’in yaşamında Denizli detayı – D20Haber
03.07.2025, Perşembe
19 °C / 35 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Andımız’ın yazarı Reşit Galip’in yaşamında Denizli...

Andımız’ın yazarı Reşit Galip’in yaşamında Denizli detayı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mart 2021 Salı - 13:23Güncelleme: 16 Mart 2021 Salı - 13:30
Andımız’ın yazarı Reşit Galip’in yaşamında Denizli detayı

“Ne mutlu Türküm diyene” sözleriyle biten ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından alınan kararla okullarda okunması bir kez daha yasaklanan “Andımız”ın yazarı Reşit Galip’in, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Denizli’de hekimlik yaptığı öğrenildi.

Reşit Galip… 1893 Rodos doğumlu. Adanın İtalyanlar tarafından işgali üzerine kardeşi Hüseyin Ragıp ile birlikte kayıkla Marmaris’e oradan Aydın ve İzmir’e geçen Reşit Galip, Balkan Savaşı’na ve Dünya Savaşı’na katıldı. Köycüler Cemiyetinin kurucuları arasında yer alıp, köy köy gezerek Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele’nin propagandasını yaptı.

Köycüler Cemiyeti’nin dağılmasının ardından çeşitli illerde milliyetçi muhacirlere Hilal-i Ahmer 5. Sıhhi İmdat Heyet Sertabipliği (başhekimlik) görevinde bulundu. Bu görevi sırasında yolunun düştüğü Denizli’de de görev yaptı.

Haberin DevamıReklam




Cumhuriyet döneminde Aydın milletvekili seçildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe’deki bir yemekte kendisiyle tartışmasına rağmen onu Milli Eğitim Bakanı Yaptı. 1932-1933 yılları arasında bu görevde bulunan Reşit Galip, bakanlığı sırasında ilkokuldan başlayarak öğrencilere Atatürk ilkelerine bağlılık ruhu aşılamaya yöneldi.

Cumhuriyet 10. yılını doldururken, 23 Nisan 1933 sabahı çocuklarına kendi yazdığı bir Andımızı okutup, Çocuk Haftası’nı açış konuşmasında da bu metni tekrar etti. Bu konuşmanın ardından bakanlıkça yayımlanan bir genelge ile Cumhuriyet’in 10. yılından başlayarak okullarda Andımız sürekli okundu.