Bozdağ’da çapı insan boyundaki sedir ağaçları kesiliyor – D20Haber
12.05.2025, Pazartesi
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. Bozdağ’da çapı insan boyundaki sedir ağaçları...

Bozdağ’da çapı insan boyundaki sedir ağaçları kesiliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Kasım 2020 Perşembe - 08:00Güncelleme: 12 Kasım 2020 Perşembe - 11:18
Bozdağ’da çapı insan boyundaki sedir ağaçları kesiliyor

Denizli’nin Tavas ilçesinde, sedir ağaçlarının oluşturduğu ormanlık alanda kesim yapılıyor. Gövdesinde herhangi bir çürüme görülmemesine rağmen çapı neredeyse insan boyundaki bu özel ağaçların kesimine çevrecilerden tepkiler geldi. Denizli Orman Bölge Müdürü Erhan Çetinkaya, kesimin genç ağaçların gelişimini sağlamak için yapıldığını bildirdi.

Tavas’ta Bozdağ Kayak Merkezi’ne yakın bölgede Kocaalan mevkisinde bulunan sedir ormanında ihaleli olarak ağaç kesimi yapılıyor. Tavas Orman İşletme Müdürlüğü Konak Orman İşletme Şefliği sahasında yer alan metrelerce yükseklikteki ve gövde çapı insan boyundaki ağaçların kesilmesiyle ilgili görseller çevreci kesimlerden tepki topladı.

ÇEVRECİLERDEN TEPKİ

Çevreciler, gövdesinde herhangi bir hasar ve iç bölümünde çürüme görülmeyen sedir ağaçlarının kesimine “400-500 yaşındaki dev ağaçları kesmek bu topraklara ihanettir. İçimiz acıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

ÇETİNKAYA’DAN KESİM AÇIKLAMASI

Haberin DevamıReklam




Sedir ağaçlarının kesimiyle ilgili olarak Denizli Orman Bölge Müdürü Erhan Çetinkaya, D20HABER.COM’a
açıklamada bulundu. Çetinkaya, kendisiyle görüşen Genel Yayın Yönetmenimiz Engin Ünal’a “Bölgede 183 ulusal kayıt nolu gen koruma alanı bulunmaktadır. Gen korumaya ayrılan 308, 309, 311 ve 314 nolu bölgelerin toplam alanın 228.5 hektardır. Yine bu bölgede 252 ulusal kayıt nolu sedir tohum meşceresi (yaş ağaç türü kombinasyonu) yer almaktadır. Tohum meşceresine ayrılan 306 ve 307 nolu bölmelerin toplamı 118.4 hektardır. 329 ve 330 nolu sedir ormanı genişletme bölmelerinin genişliği de 55.8 hektardır. Toplam alan 402.7 hektar olup, bu alanda koruma faaliyeti hariç ormancılık faaliyet yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Çetinkaya, “ağaçlar neden kesiliyor?” sorumuza “Sürgünler ve genç sedir ağaçları var. Bunların gelişmesi için ışık alması, güneş görmesi gerekiyor. Gen koruması için bu çalışma önemlidir. Çünkü kuruyan sürgünler var. Bunun önüne geçmek için büyüyen ağaçlar bir planlama dahilinde yapılmaktadır. 402 hektarlık sahada kesim çalışması yapılan 55 hektarlık alandır” yanıtını verdi.