Anayasa değişikliği için nefesler tutuldu, sandığa 6 gün kaldı. Peki, Denizli 16 Nisan’daki referandumda ne diyecek? Biz, bu soruya “bu sandık eşitliği bozacak” diyerek yanıt veriyoruz.
Aylardır konuşuldu, liderler meydanlardan, salonlardan, televizyon ekranlarından seslendi. Artık son viraja girildi. Görünen o ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisi tüm gücüyle asılmasına, MHP’nin desteğine rağmen “evet” çantada keklik değil. Hayır konusunda da net ipuçları görünmüyor. Bir başka ifadeyle hem evet hem hayır için “bıçak sırtı” bir durum söz konusu.
Denizli, referandumda Türkiye genelinden farklı davranabilen illerden. Zaten AK Parti döneminde yapılan 2 referandumdan çıkan 1-1’lik eşitlik de bunu gösteriyor. Denizli, 2007’de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili referanduma “evet” dedi.
Denizlili seçmenler, 12 Eylül 2010’da anayasanın 27 maddesinin değiştirilmesiyle ilgili yapılan referandumda ise tercihini “hayır”dan yana kullandı.
Denizli’de 2007 referandumunda yüzde 58,91 evet çıkarken, hayır oyları yüzde 41,08’de kaldı. 2010 referandumunda Denizli bu kez yüzde 53,7 ile “hayır” derken, evet oylarının oranı yüzde 46,2 oldu.
Sarayköy, Buldan, Güney, Bekilli ve Baklan hem 2007 hem 2010 referandumunda hayır oyu veren ilçeler olarak dikkati çekti.
Acıpayam, Çameli, Kale, Tavas ve Beyağaç ise, 2007 ve 2010 referandumlarında “evet” diyen ilçelerdi.
Merkez. Acıpayam, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Kale, Tavas, Babadağ, Honaz, Serinhisar, Akköy, Beyağaç ve Bozkurt, 2007 referandumunda evet oylarının fazla çıktığı ilçeler oldu.
Bu referandumda merkez, Buldan, Çal, Çardak, Çivril, Güney, Sarayköy, Babadağ, Bekilli, Honaz, Serinhisar, Akköy, Baklan ve Bozkurt