Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) “kişiye özel kadro” skandalları peş peşe geliyor. Bu kez adres, personelden sorumlu eski rektör yardımcısı ve halen Tıp Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof Dr Osman Çiftçi’yi gösteriyor. Tek kişi için açılan ve sadece tek başvurunun yapıldığı sınavla Çiftçi’nin eşi Bedriye Çiftçi’nin Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümüne alındığı ortaya çıktı.
PAÜ’de, Prof Dr Hüseyin Bağ döneminde “kişiye özel ilana” çıkılmış, Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde açılan öğretim görevlisi kadrosuna sadece Bağ’ın eşi Derya Bağ başvuruda bulunmuş, bunun kamuoyuna yansımasıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından rektörlük görevinden uzaklaştırılmıştı.
REKTÖR YARDIMCISININ EŞİ İÇİN DE KADRO AÇILMIŞ
Henüz bu olayı tazeliğini korurken, bir “kişiye özel kadro bir vakası” daha ortaya çıktı. Bağ döneminde rektör yardımcısı olarak görev yapan ve Rektör Vekili Kutluhan’ın göreve başlamasının ardından “çalışamayacağını” bildirdiği Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr Osman Çiftçi’nin eşi Bedriye Çiftçi için de “öğretim görevlisi kadrosu” açıldığı öğrenildi.
BÖLÜM VAR, ÖĞRENCİ YOK
Personel alımı için önce Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda Gıda Teknolojisi Bölümü açıldı. Ardından da öğretim görevlisi alımı için kadro açılarak ilana çıkıldı. 26 Temmuz 2019’da yayımlanan ilanın 8’inci maddesiyle ilgili olarak birgün sonra, yani 27 Temmuz 2019’da bu kez düzeltme ilanı yayımlandı.
ŞARTLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
İlk ilanda, şartlar Ales bölümü için 70 ve yabancı dil için ise 50 puan yazarken, özel şartlar bölümünde “Su Ürünleri Mühendisliği lisans ve Su Ürünleri Temel Bilim alanında tezli yüksek lisans mezunu olmak; belgelendirmek şartıyla PCR, Real-time PCR, Western Sistemleri, DNA Dizileme ve Yeni Nesil Dizileme Sistemleri sertifikalarına sahip olmak” gerektiği belirtildi. Bölüm olarak “Hayvan Islahı ve Genetik Araştırma ve Uygulama Merkezi” bilgisi yer aldı.
Düzeltme ilanında ise bazı değişiklikler yapıldı. Ales için 70 puan şartı korunurken, yabancı dil bölümünde değişikliğe gidilerek“muaf” yazıldı. Bölüm de Hayvan Islahı ve Genetik Araştırma ve Uygulama Merkezi kaldırılarak, “Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü”ne dönüştürüldü.
TEK KİŞİ GİRDİ, TEK KİŞİ KAZANDI
Kişiye özel kadro için yapılan ilanın ardından başvurular 26 Temmuz-9 Ağustos 2019 tarihleri arasında alındı. 23 Eylül 2019’da yapılara hazırlanan ön değerlendirme raporuna sınava girmeye hak kazananın Bedriye Çiftçi olduğu yazıldı. 29 Eylül 2019 tarihli nihai değerlendirme raporunda da Bedriye Çiftçi’nin kazandığı belirtildi.
BÖLÜM VAR, ÖĞRENCİ YOK
Kadronun kişiye özel açıldığı Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda açılan bölümle daha net görülüyor. Çiftçi, sınav sonrası yüksekokul bünyesinde açılan Gıda Teknolojisi Bölümünde öğretim görevlisi olarak görevlendirildi. Bölüm Başkanı olarak Öğretim Görevlisi Niyazi Düdük’ün, öğretim görevlisi olarak da Bedriye Çiftçi’nin ismi yer alıyor. Ancak bölümün henüz öğrencisi yok.
DEKAN ÇİFTÇİ EŞİNE ÖZEL AÇILAN KADRO İÇİN NE DEDİ?
Bunun üzerine PAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof Osman Çiftçi ile görüştük. Eşi için kadro açılması konusunda, “Kadronun açıldığında rektör yardımcısıydım, ancak idari işlerden sorumlu değildim. Bu görevi daha sonra yaptım. Üniversitelerde kurumdan kuruma geçiş yok. Geçişler ancak kadro ilan edilerek yapılabiliyor. Rektör yardımcısı olmam eşimi orada bırakmamı mı gerektirir? Eşimle Fırat Üniversitesi’nde tanıştık. İkimizde araştırma görevlisiydik, orada evlendik. Sonra Malatya’ya gittim, eşim de Fırat Üniversitesi’nde araştırma görevlisi görevini bırakıp Malatya’ya geldi. Benim Denizli’ye gelmemle de personel olarak Malatya’da kaldı. Geçişler kadroyla olduğundan bu kadro açıldı. Bir usulsüzlük yok. Eşim çift lisans mezunu. Ben idareciyim diye eşime ‘üniversitede çalışamazsın’ denilebilir mi?” ifadelerini kullandı.