Yanlış dokudu, “hoşgörüver” sözü kumaş adı olarak kaldı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Yanlış dokudu, “hoşgörüver” sözü kumaş adı...

Yanlış dokudu, “hoşgörüver” sözü kumaş adı olarak kaldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Haziran 2020 Salı - 13:31Güncelleme: 30 Haziran 2020 Salı - 13:31
Yanlış dokudu, “hoşgörüver” sözü kumaş adı olarak kaldı

Denizli’nin Buldan ilçesinde yanlış dokunan ürün için kullanılan “hoşgörüver” sözü, kumaş adı olarak kaldı. “Hoşgör” adı verilen gömleklik kumaşa yurt içi ve yurt dışından yoğun talep olduğu bildirildi.

Buldan’da “hoşgör” adı verilen kumaşın ilginç bir öyküsü var. İlçenin eski dokuma ustalarından Süleyman Tansöker, tezgahta dokuduğu kumaşta farkında olmadan hata yaptı. Hatalı kumaşı eşi görüp söyleyince o da “hoşgörüver hanım” yanıtını verdi. Böylece “kıvrık ip” diye tabir edilen pamuk ipliğinden dokunan kumaşın adı “hoşgör” olarak kaldı.

Günümüzde bu üründen dikilen kıyafetlerin yoğun ilgi gördüğü belirten terzi Murat Boz, kumaşın en önemli özelliğinin yazın serin, kışın serin tutması olduğu söyledi. Hoşgör kumaşının yurt dışına ihracatını yaptıklarını belirten Boz, “Yazlık gömlek ve elbise olarak işlemeli ve işlemesiz olarak tasarlıyoruz. İnternet satışlarımızda var ve yurt dışından da siparişler alıyoruz. Buldan bezinden ürettiğimiz gömlek ve elbiseler 50 ila 130 TL, Hoşgör kumaşından ürettiğimiz elbise ve gömlekleri 150 TL olarak satmaktayız. Kara tezgahlarda dokunup tamamen el emeği ile ürettiğimiz Hoşgör kumaşı ürünlerini yıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmaktan dolayı gurur duyuyorum” dedi.

DENİZLİ (İHA)