Denizlili Hulusi Korkmaz, babasından öğrendiği ağaç oymacılığı sanatını torunlarına öğretiyor. Hulusi Usta, 20 yıldır evinde ihtiyaç duyulan tahta kaşık ve benzeri mutfak gereçlerini kendisinin yaptığını söyledi.
Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yaşayan Hulusi Korkmaz, bulduğu ağaç dalları ve odun parçalarını “ağaç oymacılığı” ile işleyip geri dönüşümlerini sağlıyor. Korkmaz, tahta kaşıklardan çeşitli mutfak malzemelerine, sandalyelerden oyuncaklara kadar birçok ürünü elleri ile yapıyor.
Ağaç oymacılığını babasından öğrendiğini, ancak bunu yıllarca uygulamaya geçirmediğini, 20 yıl önce eşinin tahta kaşık istemesiyle evin ihtiyaçlarını karşılamaya başladığını anlatan Korkmaz, “Hanım, pazardan tahta kaşık almamı söyledi. Bunun üzerine babamdan öğrendiğim sanatı uygulamaya karar verdim. Hiç acemilik çekmeden bütün malzemeleri, aletleri kendim hazırladım” dedi.
SATIŞ YAPMIYOR
Yaptığı ürünleri ücretsiz olarak komşularına da verdiğini kaydeden Korkmaz, “Malzemeyi ağaçlarında budama yapan komşulardan sağlıyorum. Bunlardan yaptığım kaşığı, kepçeyi komşularıma veriyorum. Sarımsak dövücüden tutun da eski çamaşır tokuşlarına kadar komşuların neye ihtiyacı olursa isteyene veriyorum. Ağaçlardan kaşık, oyuncak, çatal, hayvan figürleri, sandalye, masa olarak değerlendiriyorum. Torunum Yiğit Korkmaz’a da öğretmeye çalışıyorum sanatımı” diye konuştu.
“DEDEM MUTLU OLUNCA BENDE MUTLU OLUYORUM”
10 yaşındaki Yiğit Korkmaz ise, “Okuldan gelince dedeme yardım etmeye çalışıyorum. Dedem bana nasıl kaşık yapıldığını anlatıyor. Dedeme yardım ettiğimde dedem mutlu olduğu için ben de mutlu oluyorum. Ben de öğrenip çocuklarıma, torunlarıma öğretmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
DENİZLİ (İHA)