Yayla Gölü’nün kara leylekleri – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Yayla Gölü’nün kara leylekleri

Yayla Gölü’nün kara leylekleri

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Temmuz 2019 Perşembe - 08:30Güncelleme: 25 Temmuz 2019 Perşembe - 08:30
Yayla Gölü’nün kara leylekleri

Denizli’nin Buldan Yayla Gölü’nde, ülkemizde nadir görülen kara leylekler, yavrusuyla birlikte fotoğraflandı.

Denizli’de sulak alanlar giderek azalsa da birçok kuş türüne üremeleri için ev sahipliği yapma özelliğini koruyor. Denizli’de 153 kuş türünün sayımı yapılırken, bunlardan birisi de ülkemizde nadir görülen kara leylekler oldu.

Buldanlı doğa fotoğrafçısı Sait Yalçın, ilçenin doğal güzelliklerinden olan, adacıklar, sazlıklar ve nilüfer çiçekleriyle bezeli 1.155 rakımlı Yayla Gölü’nde kara leylekleri fotoğrafladı. Yalçın’ın çektiği fotoğrafların birisinde kara leylek çiftinin yavrusu da yer aldı. Bu da Denizli’de “üreme kaydı alınan ilk yavrulu kara leylekler” oldu.

Kara leyleklerin Sarayköy, Güney, Çardak, Çivril ve Bozkurt’taki insanlardan izole sulak alanlarda görülebildiği belirtildi.

Kara leylekler, evlerin bacalarına, elektrik direklerine ve ağaçlara yuva yapan beyaz cinslerinin aksine yerleşim yerlerinden uzakta olmayı seçiyor. Yakınında göl, bataklık, nehir kolları gibi sulak yerler olan ormanlık alanları üreme alanı olarak tercih eden kara leylekler, ilkbaharda ülkemize geliyor. Ağustos ve eylül aylarında ise kış mevsimini geçirecekleri Afrika’ya göç ediyorlar.