Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, ramazanda oruç ile beraberinde gelen uzun süreli açlık ve susuzluğun böbrek hastalarını etkilediğini, özellikle 3, 4 ve 5. Evredekilerde çok ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, böbreklerin vücuttaki su dengesini ayarlayan önemli bir organ olduğunu, yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 8 milyon böbrek hastasının bulunduğunu ve bunların 4 milyona yakınının kritik aşamada olduğunu söyledi.
Böbrek hastalarının oruç tutup tutmamaları konusununRamazan ayında sıkça konuşulduğunu anımsatan Dr. Akın, sağlıklı bir metabolizması ve böbreği olan kişilerin susuzluğa ve açlığa dayanabileceğini, ancak böbrek yetmezliği bulunan hastalar için aynı durumun geçerli olmadığını vurguladı.
Gündüz saatlerinde terleme ve idrar çıkarma ile vücutta 2-2,5 litre kadar sıvı kaybı yaşandığına dikkat çeken Dr. Akın, “Oruç tutulduğu gündüz saatlerinde daha çok sıvı ihtiyacı olmaktadır. Yani iftar ile sahur arasında ki sürede vücudun ihtiyacı yokken dengesiz bir sıvı tüketimi olması, böbrek hastaları için yine ciddi bir risktir. İftarda ki bu sıvı tüketilmesi dar bir zamanda ve sınırlı miktarda olacağı için o kaybı karşılayamayacak düzeyde gerçekleşiyor. Bu da oruç tutan kronik böbrek hastalarında sıkıntı yaratabilen bir durumdur. Mutlaka hastalığının evresine göre bu hastalar, doktoruna başvurarak oruç tutup tutamayacağını öğrenmelidir” dedi.
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, böbrek hastalıklarında 1 ve 2. evredeki hastaların oruç tutmalarında bir sıkıntı olmadığını, ancak 3, 4 ve 5. evredeki diyaliz hastalarına oruç tutmalarını önermediklerini kaydederek, sözlerine şunları ilave etti:
“Bir ve ikinci evredeki hastalarda böbreğin vücutta ki sıvıyı dengeleme fonksiyonu tam bozulmamıştır. Ama 3, 4 ve 5. evre, yani kritik aşamadaki diyaliz hastalarında böbrek düzenleme fonksiyonları bozuk olduğu için, günlük uzun süren sıvı alamama nedeniyle hastalıkları bir üst aşamaya geçebilir veya diyaliz ihtiyacı doğabilir. O nedenle bu tür hastalarımıza özellikle çok dikkatli olmalarını öneriyoruz.” ihmal etmemelerini ‘mutlaka ilaçlarını sahurda mı iftarda mı almalılar’ konusunu doktorundan öğrenmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.