Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Fatih Sert, rahat bir oruç için sahurda karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durulmasını önerdi.
Diyetisyen Fatih Sert, Ramazan ayının sıcak bir döneme denk geldiğini, dolayısıyla sağlık açısından sahur ve iftarda alınacak gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İftarda oruç açıldıktan sonra 6-7 dakika sonra sofraya oturulmasını öneren Sert, protein bakımından zengin gıdalarla beslenmenin tokluk süresini uzatacağı, sofralarda peynir, yumurta gibi besinlerin mutlaka yer alması gerektiğini ifade etti.
Karbonhidrat kaynaklı besinlerin sahurda az tüketilmesini isteyen Sert, “Aynı zamanda Ramazan’da ekmeğin özellikle tam tahıllı, tam çavdar, tam buğday şeklinde tüketilmesini öneriyoruz. Sahurda tokluk süresini uzatacağından dolayı lifli gıdalardan zengin beslenme tercih edilmelidir. Su ve sıvı tüketimi eksik edilmemeli. Özellikle şekersiz kompostolar, sahurda tüketilebilir” dedi.
İftarla ilgili önerilerde de bulunan diyetisyen Fatih, Sert, “Orucu açtıktan sonra 6-7 dakika içerisinde herhangi bir şey yenmemesini, 6-7 dakika sonra belirli bir aralık verdikten sonra iftar yemeğine oturulmasını öneriyorum. İftara ılık veya sıcağa yakın bir çorba ve 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağlı bir miktar salata ile başlanılmalı, daha sonra ana yemeğe geçilmelidir. Özellikle tokluğun oluşması için, bağırsak hareketlerinin daha iyi olması için sıvı gıdaya ve lifli gıdaya ihtiyaç duyduğumuzdan dolayı bu şekilde bir önerimiz oluyor” diye konuştu.
Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu, vücudun yeni bir beslenme düzenine geçmesiyle ortaya çıkan sorunları “dost bakteriler” olarak adlandırılan probiyotiklerle aşmanın mümkün olduğunu kaydeden Sert, sözlerine şunları ilave etti:
“Ramazan’da süt ürünleri sofradan eksik edilmemeli. Özellikle iftar yemeğinde sebze ve baklagil varsa mutlaka yanında yoğurt, ayran, cacık gibi gıdaları, eğer et, tavuk, balık benzeri gıdalar varsa da mutlaka yanında salata kullanılmasını öneriyoruz. Salataya bir iki tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilmesinde hiçbir mahsur yoktur. Yine iftardan sonraki öğünde 1,5 –2 saat bir boşluk verilmesini yani bir ara öğün yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu ara öğünün içeriği de genelde taze meyve, çiğ badem, çiğ fındık gibi kuruyemişler olabilir. Yine vazgeçilmezlerimiz arasında olan geleneksel usuller ile yapılmış dondurma, aynı zamanda sütlü tatlı gibi önerilerimiz olabilir. Bağırsak problemleri çok yaşandığı için ramazanda probiyotik kullanılmasını kesinlikle öneriyorum. Özellikle sahura başlamadan hemen önce aç karnına bir bardak ılık suyla şase şeklinde ya da tablet şeklinde mutlaka kolik bağırsak problemleri ve bağırsaklardan emilim bozukluklarını önleyen probiyotik kullanımı önemli.”