03.10.2026, Cumartesi
14 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu

Karaca’dan Diyanete cuma hutbesi çıkışı: Haddini aşma

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Ağustos 2025 Cuma - 13:41Güncelleme: 15 Ağustos 2025 Cuma - 14:14
Karaca’dan Diyanete cuma hutbesi çıkışı: Haddini aşma

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarıyla ilgili Cuma hutbesine “haddini aşma” diyerek tepki göster ve Diyanetin ideolojik operasyon yürüttüğünü belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından camilerde okutulmak üzere hazırlanan bu haftaki cuma hutbesinde Türk Medeni Kanunu’na karşı şeriat hukuku işaret edildi. “Kız çocuklarının Allah’ın takdir ettiği hakka razı olmaması kul hakkıdır” şeklindeki hutbeye tepki yağdı.

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Diyanetin hazırladığı Cuma hutbesini eleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bugün tüm camilerde okutulmak üzere hazırlanan cuma hutbesinde, mirastan pay alacak kadınlara erkeğin alacağının yarısına razı gelmesi tavsiye edildiğini kaydeden Karaca, şu ifadelere yer verdi:

“Kız çocuklarının Allah’ın takdir ettiği hakka razı olmaması kul hakkıdır şeklindeki hutbe laikliğe, anayasal ve yasal düzene aykırıdır.

Erdoğan’ın ve Erbaş’ın Diyaneti, bir kez daha kadınların miras hakkına, Anayasa’nın eşitlik ilkesine, Medeni Kanun’a, laik düzene ve cumhuriyetin temelini oluşturan yurttaşlık kavramına doğrudan saldıran bir siyasal aygıta dönüştüğünü gösteriyor.

Haberin DevamıReklam




Kadını birey olarak değil, aile içinde erkeğin gölgesine ve ilahi hükme mahkum eden bu dil ve pratikle, her hafta yinelenen hutbelerle sistematik bir ideolojik operasyon yürütüyor.

Hukukun üstüne dinî bir meşruiyet sopası sallayarak, kadınların en temel haklarını pazarlık konusu haline getiriyor.

Tüm bu pratikler; kadınlara, laikliğe, yurttaşlığa, halkın ortak hukukuna açılmış bir cephedir.
Anayasa’yı delerek, laikliği yok sayarak, kamusal alanı dinsel doğmalarla yeniden tanzim etme girişimi karşısında susmak, hepimizin haklarını ilga eden bu teokratik tahkimata rıza göstermek demek.

Diyanet, kendi anayasal sınırlarını aşarak milletin hukukuna parmak uzatma cüretini derhal bırakmalı, haddini aşmamalı.

Diyanet bilsin ki kadınlar; ne hakkını ne hukukunu ne de cumhuriyetini din adına bile olsa gasp ettirmeyecek.

Şeriatın gölgesini devletin çatısına düşürmeye kalkan her el, bu ülkenin kadınlarının laik iradesiyle kırılacaktır.”