Denizli’de 65 bin m²’lik çadırkent alanı oluşturuldu – D20Haber
02.05.2025, Cuma
11 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli’de 65 bin m²’lik çadırkent alanı...

Denizli’de 65 bin m²’lik çadırkent alanı oluşturuldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Mart 2023 Çarşamba - 20:45Güncelleme: 22 Mart 2023 Çarşamba - 20:45
Denizli’de 65 bin m²’lik çadırkent alanı oluşturuldu

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Afet Master Planı çalışmaları kapsamında olası bir depremde kullanılmak üzere 65 bin m²’lik çadırkent alanı belirlendiğini, ayrıca riskli yapıların envanterini çıkaracaklarını bildirdi.

Denizli Büyükşehir belediye Başkanı Osman Zolan, düzenlediği basın toplantısıyla, “Denizli Afet Master Planı” çalışmaları ile “Denizli Bütünleşik Afet Yönetim Planı Yol Haritası” çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin Denizli Büyükşehir Belediyesi ve denizli Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarının yeniden yapılması sürecini hızlandırdığını söyleyen Zolan, olası bir depremde çadırkent kurulması için Bozburun Mahallesi’nde 65 bin m²’lik bir alanın ayrıldığını, ana tahliye koridorlarının belirleneceğini, alt yapı sistemleri, karayolları ve köprüler afete dayanıklılık yönünden inceleneceğini belirtti. Zolan’ın basın toplantısında öne çıkan başlıklar şöyle:

●Denizli’de bugüne kadar 14 bin 196 konutun TOKİ eliyle yapılmasını sağladık. Ayrıca projesi yapılan 3 bin 150 konut daha inşa edilecek.

●Depremde kente girişin ne kadar önemli olduğunu Hatay’da gördük. Tek noktadan sağlanan girişin sıkıntıları çekildi. Denizli’de alternatif girişler yapıldı. Birisi Hal Kavşağı’ndan başlayıp Ali Marım Bulvarı ile birleşen 50 metre genişliğindeki çevre yolu. Bir diğeri Honaz Tüneli ve çevre yolu. Daha önce planladığımız Gökpınar Barajı kenarından geçen yeni çevre yolunda da çalışmalar başlatıldı. Üçgen’in alternatifi olacak bu yol.

●Bozburun Mahallesi’nde 65 bin m²’lik çadır alanı planlamış durumdayız. İmar planına da işlendi bu yer.

●2017 yılında 1/25.000 plan yaptık Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak. Bu planla arazi kullanımına esas jeolojik etüt rapor hazırlandı.

●Emniyet Müdürlüğü binası riskliydi. Takas yoluyla biz, Hal Kavşağı’ndan başlayan çevre yolunda emniyete 27 bin m² arsa tahsis ettik. Emniyet Müdürlüğünün binasının bulunduğu yerin mülkiyeti de Denizli Büyükşehir Belediyesine geçti.

●AFAD ile birlikte toplanma alanlarını belirleyip kamuoyuna duyurduk. Vatandaşlar, belediyemizin sitesinde afet bilgi sistemi bölümüne adresini yazarak girdiğinde kendisiyle ilgili bilgiyi görebilir.

●Aldığımız bir yeni karar zemin bilgi sistemi. 19 ilçemizde yapılan zemin etütleri, inşaat yapılacak yerlerin zemin etüt bilgileri sisteme yüklenecek. Zemin etüdü inşaatın alfesindeki A’dır. Nerede sıvılaşma var, zemin kalitesi standartları nedir göreceğiz.

●Afet Danışma Kurulları oluşturulacak. Afet yönetimi kapsamında tüm kurumlarla iş birliği içinde görev tanımlamalarını yapacağız. Afete yönelik tüm eylemlerimizi bilimsel bir yaklaşım ve etkileşim içinde geliştireceğiz.

Haberin DevamıReklam




●Riskli yapıların envanterini çıkaracağız. Hasar alma sonuçlarına göre öncelikli kentsel dönüşüm alanları ve güçlendirme yapılacak yapıları belirleyeceğiz.Kamu yapıları risk tespiti ve güçlendirme işlemleri yönünde irdelenecek.

●Ana tahliye koridorlarını belirleyeceğiz. Alt yapı sistemleri, karayolları ve köprüler afete dayanıklılık yönünden incelenecek.

●Deprem Master Planı kapsamında belirlenen afet sonrası toplanma ve barınma alanlarına erişilebilirlik, lojistik ve kapasite analizleri yaparak, gerekli durumlarda yeni alanlar önereceğiz.

●Deprem haricinde diğer afetler için de risk haritalarımızı oluşturacağız. her afet için öncelikli risk alanlarını ortaya koyacağız.

●Risk değerlendirme sonuçlarına göre, kentsel dönüşüm için kamunun sağladığı teşvik ve muafiyetlere vatandaşların erişimi konusunda bilgilendirme yapacağız. Kamu ve özel sektör iş birliği modelleri önereceğiz.

●Afeti eğitimi ve bilinçlendirme programları, geniş katılımlı çalıştaylar düzenleyeceğiz.

●Denizli Büyükşehir Belediye hizmet binasını yıkarak, bu alana Denizli’ye yakışır bir kent meydanı ve yanındaki otoparka ise depreme dayanıklı bir hizmet binası yapacağız. Etüt çalışmaları yapılıyor, inşaatına en kısa sürede başlayacağız.

●Çakmak Mahallesi’nde Afet Eğitim Merkezi yapacağız. Tesisimiz 4 bin 770 m² alana inşa edilecek. Burada doğal afetler vatandaşlara deneyim yoluyla gösterilecek. Afetin yıkıcı izlerini en az zararla atlatmak amacıyla farklı simülasyon sistemleri yer alacak.

“TEK KATLI BİNANIN DA ÇOK KATLI BİNANIN DA YIKILDIĞINI GÖRDÜK”

Zolan, basın toplantısında soruları da yanıtladı. “Yüksek katlı yapılar, rezidanslar depremde en fazla hasar gören yapılar oldu. Denizli’de fay hatları üzerinde kurulu bir kent. Yüksek katlı binalara ruhsat vermeye devam edecek mi belediye?” sorusuna Zolan, şu yanıtı verdi:

“Bir kere tespit yapalım. Gittiğim yerlerde bir katlı olup yerle bir olan binalar da vardı, 5 katlı olup yerle bir olan binalar da vardı, çok katlı olanlar da vardı. Ama bazı yerlerde 12-13 katlı olup, sapasağlam ayakta duran binalar da vardı. Konu sadece kat değil. O katın gereğini yapmış mısın, yapmamış mısın? Yüksek katlı bina yapmışsın ama 3 katlı bina demiri kullanmışsın veya 3 katlı bina temeli atmışsın. Esas mesele bu. Eğer tekniğin gereğini yapmazsan tek katlı bina da yıkılıyor. Onun için ölçü kat üzerinden değil.”