Eviniz fay hattı üzerinde mi? Tıklayın, öğrenin – D20Haber
30.04.2024, Salı
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Eviniz fay hattı üzerinde mi? Tıklayın,...

Eviniz fay hattı üzerinde mi? Tıklayın, öğrenin

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Kasım 2022 Çarşamba - 11:14Güncelleme: 13 Şubat 2023 Pazartesi - 15:36
Eviniz fay hattı üzerinde mi? Tıklayın, öğrenin

Denizli, birinci derece deprem bölgesinde yer alan ve fay hatları üzerine kurulu olan 24 kentten birisi. Depremlerle sarsıldıkça korku yaşanıyor. Ancak, MTA tarafından hazırlanan “diri fay hatları haritası” ile oturduğunuz evin fay hattında olup olmadığını, tehlikeyle ne kadar iç içe bulunduğunuzu öğrenmeniz mümkün.

Büyük Menderes ile Alaşehir grabenlerinin kesiştiği ve normal fayların yoğun olduğu coğrafyada yer alan Denizli, bu konumu nedeniyle deprem riskinin en fazla görüldüğü 24 il arasında yer alıyor. Geçmişte Laodikya ve Hierapolis’i yıkan, yakın zamanda Acıpayam ve Bozkurt’ta meydana gelen depremler, Denizlililerin bu gerçeği gözardı etmeden yerleşim planları hazırlanmasını, sağlam yapılar yapılmasını zorunlu kılıyor.

FAY HATLARINDAKİ İLÇELER

İlin nüfus yoğunluğunu oluşturan Merkezefendi ve Pamukkale ilçeleri ile Acıpayam, Sarayköy, Honaz, Çardak ve Çivril ilçe merkezleri, buralara bağlı 40’a yakın mahalle ile bazı organize sanayi bölgelerinin fay zonları üzerinde kurulduğu deprem konusu ele alındığında hep vurgulanıyor.

FAY HATTI ÜZERİNDE Mİ OTURUYORSUNUZ, ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

Oturduğunuz ilçenin, mahalleden fay hattı geçip geçmediğini Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Denizli yenilenmiş diri fay hatları haritası”ndan öğrenmeniz mümkün.

Evinizin bulunduğu yerin altında fay hattı olup olmadığını “http://www.mta.gov.tr/v3.0/” üzerinden sorgulayabilirsiniz.

MTA'nın sayfasına açtıktan sonra, yer bilimleri portalına tıklayıp, çıkan harita üzerinden konuma girmek gerekmektedir. Haritadan konum girildikten sonra, faylar kısmından detaylara bakılabilirsiniz.