Alkin: Devletimiz enerji maliyetinin tamamını yansıtmıyor – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Alkin: Devletimiz enerji maliyetinin tamamını yansıtmıyor

Alkin: Devletimiz enerji maliyetinin tamamını yansıtmıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Kasım 2022 Salı - 15:18Güncelleme: 1 Kasım 2022 Salı - 17:19
Alkin: Devletimiz enerji maliyetinin tamamını yansıtmıyor

Denizli’de, Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) ve Dünya gazetesi iş birliğiyle 26. Anadolu Buluşmaları etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, “Endeks olarak en hızlı yükselen ülke biziz ama devletimiz Allah'tan bu enerji maliyetinin tamamını yansıtmıyor” dedi.

Bir otelde düzenlenen 26. Anadolu Buluşmaları toplantısına Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Melek Kartay, VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof Dr Emre Alkin ile iş insanları katıldı.

Toplantıda konuşan Alkin, enerji verimliliğinin ülke ekonomileri açısından önemini vurguladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre konutlarda tüketilen enerjinin sanayide kullanılandan fazla olduğunu kaydeden Alkin, "Bu enteresan bir bilgi. Kötü bir haber vereyim, binalarda kullanılan enerjinin yüzde 80'ine yakını verimsiz kullanılıyor. Isınmanın maliyeti belli ama soğutmanın maliyeti, ısıtmanın iki katı. Bir de o var. Şimdi dünyada enerjide endeks olarak en hızlı yükselen ülke biziz ama devletimiz Allah'tan bu enerji maliyetinin tamamını yansıtmıyor" dedi.

DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melek Sözkesen Kartay da, kentin ve insanların yararına olan her türlü girişimde öncü ve destekçi olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Denizli’de teknik tekstile dönüşüm projemiz kapsamında, Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ile iş birliği protokolü imzaladık. Bu protokol sayesinde, tekstil sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin enerji verimliliklerini analiz edip raporlayarak, kayıp ve kaçaklarının en aza indirilmesini sağlamak üzere şubat ayında harekete geçtik. Daha öncesinde de Avrupa Birliği kaynaklarıyla hazırladığımız öğrenmeyi inşa ediyoruz projemizin kapsamında ısı, ses, su ve nem yalıtımı eğitimleri düzenledik.

Küresel enerji talebindeki artış 2021’de yaklaşık yüzde 4,6 idi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın ekim ayındaki verilerine göre, Türkiye’de elektrik enerjisi tüketimi geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 8,74, elektrik üretimi de yüzde 9,14 arttı. Ancak ülkemiz enerji ihtiyacını karşılamada yüzde 74 gibi çok büyük bir oranda dışarıya bağımlı. Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği miktar, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99 arttı. Verimlilik içinde bulunduğumuz çağın en önemli ve vazgeçilmez gündem maddelerinden biridir. İnsanın, yapıların ve kurumların verimliliğini artırabilmek için bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. VERİMDER’in Denizli Ticaret Odamız ve Dünya Gazetesi’nin iş birliğiyle organize ettiği iklim değişikliği, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konularını ele aldığımız Anadolu Buluşmaları, bu anlamda atılan büyük bir adımdır.”

DENİZLİ (AA)