Büyük zaferin 100. yılını kutluyoruz – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Büyük zaferin 100. yılını kutluyoruz

Büyük zaferin 100. yılını kutluyoruz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Ağustos 2022 Pazartesi - 20:14Güncelleme: 29 Ağustos 2022 Pazartesi - 20:15
Büyük zaferin 100. yılını kutluyoruz

Türk topraklarının emperyalist güçlerin işgalinden kurtaran ve Cumhuriyet ile taçlanan büyük zafer 100 yaşında. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılı törenlerle kutlanıyor.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerini bahane eden emperyalistler, Türk topraklarını işgal için harekete geçti. İtilaf güçlerinin donanması İstanbul’a çıkarken, Yunan ordusu İzmir üzerinden Ege’ye yayıldı. İngilizler Urfa ve Maraş’a, Fransızlar Adana’ya, İtalyanlar Anadolu’nun güneybatısına yerleşti.

Gazi Mustafa Kemal önderliğinde topyekun kurtuluş mücadelesi veren Türk ulusu, önce Sakarya’da kazandı. Ardından 26 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz başlatıldı. 30 Ağustos’ta kazanılan büyük zafer ve 9 Eylül’de Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesiyle Anadolu toprakları tamamen işgalden kurtarıldı.

İşte bu büyük zafer 100 yaşında. 30 Ağustos Zafer Bayramı ile küllerinden yeniden doğan Türk ulusu, 100 yıllık zaferi tüm benliğinde hissederek bir kez daha yaşayacak.

ATATÜRK’TEN BÜYÜK ZAFERİ ANLATAN SÖZLER

30 Ağustos 1924'te, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın temel atma törenine katılmak üzere Zafertepe Çalköy'e gelen kurtuluş mücadelesinin Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk, büyük zaferi şu sözlerle anlattı:

"Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük, çok parlak zaferlerle doludur ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir adım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Besbellidir ki yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti'nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır. Türk ulusu burada kazandığı zaferle, açığa vurduğu gücü ve istemiyle, bu belli gerçeği bir kere daha tarihin bağrına çelik kalemle koymuş bulunuyor."

KENTTEKİ KUTLAMA PROGRAMI

Kentteki 30 Ağustos Zafer bayramı kutlamaları saat 09.30 Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayacak.

Vali Ali Fuat Atik, saat 10.00'da makamında kutlamaları kabul edecek.

Törenin ikinci bölümü saat 10.30'da Vali Atik, 11. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Aziz Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile birlikte halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak.

Bir subay tarafından günün önemini belirten konuşma, şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi ile devam edecek kutlamalar, askeri birlikler, gaziler ve sporcuların geçit resmiyle sona erecek.
haberin etiketleri