Prof Dr Ardıç: Fakirlik, bencillik, cahillik, hadsizlik gibi krizlerle karşı karşıyayız – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Prof Dr Ardıç: Fakirlik, bencillik, cahillik,...

Prof Dr Ardıç: Fakirlik, bencillik, cahillik, hadsizlik gibi krizlerle karşı karşıyayız

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Haziran 2022 Salı - 11:32Güncelleme: 21 Haziran 2022 Salı - 12:11
Prof Dr Ardıç: Fakirlik, bencillik, cahillik, hadsizlik gibi krizlerle karşı karşıyayız

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni’nde yeni mezun meslektaşlarına “Sizi sadece hastalarınız beklemiyor. Hızla değişen zorlu bir dünyada yaşıyoruz. Uluslararası sermayenin sağlık alanında yarattığı tahribat, popülist politikacıların körüklediği düşmanlıklar, insan göçünün yoğunluğu, kültürlerin çatışması ve fakirlik gibi global sorunların yanı sıra bencillik, cahillik, hadsizlik, acımasızlık, umursamazlık gibi insani krizlerle karşı karşıyayız” diye seslendi.

PAÜ Tıp Fakültesi 2022 yılı mezuniyet töreninde Denizli Tabip Odası Başkanı olarak konuşan Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç, mezuniyetin uzun ve zorlu bir çalışmanın, uykusuz gecelerin sonu değil ama bir mola günü olduğunu belirterek, genç doktorları kutladı.

“SİZİ SADECE HASTALAR BEKLEMİYOR”

Genç hekimlerin sağlık alanında omuz omuza mücadeleye başlayacaklarını kaydeden Prof Dr Ardıç, “Sizi sadece hastalarınız beklemiyor. Hızla değişen, zorlu bir dünyada yaşıyoruz. Uluslararası sermayenin sağlık alanında yarattığı tahribat, popülist politikacıların körüklediği düşmanlıklar, insan göçünün yoğunluğu, kültürlerin çatışması ve fakirlik gibi global sorunların yanı sıra bencillik, cahillik, hadsizlik, acımasızlık, umursamazlık gibi insani krizlerle karşı karşıyayız. İster uzak bir sağlık merkezinde ister en büyük üniversitede çalışın bütün bu sorunların yansıması ile karşılaşıyoruz” dedi.

“LİYAKATIN HİÇE SAYILDIĞI ANLAR OLACAK”

Farklı sağlık ortamlarında, farklı sosyal güvenlik şartlarında, ekonomik olarak zor durumda olan bir ülkenin sağladığı olanaklarla hizmet vereceklerini anlatan Prof Dr Ardıç, “Liyakatın, çalışmanın hiçe sayıldığı anlarınız olacak. Sizin kadar çaba göstermeyenlerin önünüze geçtiğini, hak etmedikleri halde itibar gördüklerini ve size tepeden baktıklarını göreceksiniz. Herkesi tanıyacaksınız. Toplumun her kesiminden hastalarınız, dostlarınız olacak. Mesleğiniz gereği sağlık sorunlarının yanı sıra insanların bütün hastalıklı davranış modellerine de şahit olacaksınız. Bugün ettiğiniz yeminin ne anlama geldiğini yaşayarak göreceksiniz” diye konuştu.

“DEĞİŞİM RÜZGARLARI ESİYOR”

“Sizler sadece hastalarınızı iyi tedavi edebilecek değil, bulunduğunuz çevreyi de geliştirebilecek ve değiştirebilecek potansiyele sahipsiniz. Hepinizin bu potansiyeli kullanmaya gayret edeceğine inanıyorum. Bu da yine sürekli okumak, çalışmak ve uykusuz geceler demek” diyen Prof Dr Ardıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu işte yalnız değilsiniz. Nereye giderseniz gidin, nerede çalışırsanız çalışın, meslektaşlarınızla beraber, dayanışma içinde olun. Sendikalara, Tabip Odalarına üye olun. Hekimlerin birlikteliği en önemli gücünüzdür.

Bir şeyleri değiştirmek için mücadele etmek demek umut etmek demektir. Değişim rüzgarları esiyor.
Bunu gençler olarak siz benden daha iyi hissediyorsunuz. Çünkü bu rüzgarın kaynağı sizlerin çevreyi aydınlatan enerjiniz, insanlara verdiğiniz umut. Ülkenizin, dünyanın değişime ve bunu gerçekleştirecek sizlere ihtiyacı var. Bu belki bütün meslek hayatınız boyunca sürecek uzun bir yol. Bu yolda size rehberlik edecek olan ise, ne liderler, ne sabit fikirler ne de kör inançlardır. Tek gerçek rehberiniz bilim olacaktır. Hepinizin yolu açık olsun.”