Türkiye DEGİAD’ın ödül törenini konuşuyor – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Türkiye DEGİAD’ın ödül törenini konuşuyor

Türkiye DEGİAD’ın ödül törenini konuşuyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Haziran 2022 Cumartesi - 15:22Güncelleme: 18 Haziran 2022 Cumartesi - 16:29
Türkiye DEGİAD’ın ödül törenini konuşuyor

Denizli Genç İş İnsanları Derneğinin (DEGİAD) 2019 yılında başlattığı “Pamukkale’de Dönüşüm Seninle Başlıyor” projesinin ödül töreni, Türkiye’nin gündemine oturdu. AK Partili Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki’nin, kadın mimarlara ödül vermediği iddia edildi. Örki, iddiayı yalanlarken, DEGİAD Başkanı Hakan Urhan ve Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, Örki’nin kadın mimarlar ile tokalaştığını, plaketi ise törende görevli hosteslerin kadın mimarlara önceden vermesi nedeniyle karışıklık yaşandığını söyledi.

DEGİAD, Denizli’nin dünya turizminin vitrinindeki Pamukkale’nin yerleşim bölgesinde kentsel ve mimari değişime katkıda bulunmak üzere 2019 yılında “Değişim Seninle Başlıyor” isimli bir proje başlattı. Bu proje kapsamında mimarlar çalışmalarını sundu ve katılımcılar için plaket töreni düzenlendi.

DEGİAD’da yapılan törene Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) Başkanı İbrahim Şenel, Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, DEGİAD üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

VİDEO İLE TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE OTURDU

Ödül kazanan mimarlar plaketlerini almak üzere sahneye davet edildi. Bu sırada iki kadın mimarlar Ece Gizem Şimşek ve Güncesu Yücel’e törende görevli hostesler tarafından plaketleri verildi. Ardından Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, plaketleri vermek üzere geldi. İki kadın mimarın elindeki plaketleri görüp geri döndü ve erkek mimarlara plaketlerini verdi.

Örki’nin kadın mimarların yanından geri dönmesi ise gündeme oturdu ve “Belediye başkanından skandal hareket, kadın mimarlara ödül vermedi” başlığıyla haberlere konu oldu.

ÖRKİ: İTİBAR SUİKASTİ, TÖRENDEKİ KADIN ERKEK HERKESLE TOKALAŞTIM

D20HABER.COM, Örki’ye Türkiye gündemine oturan törende yaşananları sordu. Örki, şunları söyledi:

“Pamukkale köyünde 2019 yılından bu yana uygulanan, Pamukkale Belediyesi olarak bizim de desteklediğimiz, DEGİAD ve mimarlar ile ortak çalıştığımız bir proje var. Program başlamadan önce masa masa dolaşıp, kadın ve erkek tüm davetliler ile selamlaştım, tokalaştım.

Ben, imam hatip mezunuyum, bundan da gurur duyuyorum. Ama bu nedenle ne bir ayrıştırma ne de bir ötekileştirmenin içinde olmadım. Yapılan itibar suikastidir. Ahlaksızlıkla sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Tören yağmur ve teknik arıza nedeniyle gecikmeli başladı. Ödül kısmında beni çağırdılar, çıktım. 4 erkek, 2 kız mimar vardı. Hostes kızlar, 2 kız mimara plaketini vermiş. Ben de geri dönüp erkek mimarlara vermek üzere plaketleri istedim. Onlara verdikten sonra hem tokalaştım hep birlikte fotoğraf çektirdik.”

URHAN: ART NİYET YOK, KARIŞIKLIK VAR

DEGİAD Başkanı Hakan Urhan da konuyla ilgili D20HABER.COM’un sorusu üzerine pazartesi günü basın açıklaması yapacaklarını kaydederek, “Plaket töreninde bir şirket görevlendirildi. Yağmur ve teknik arızalar nedeniyle bir telaş oluştu. Bu sırada hostes, 2 mimar kıza plaketlerini vermiş. Ancak fotoğraf çekimi sırasında Avni Bey oradaydı ve plaket alan mimar kızlarla da tokalaştı. Bir art niyet yok, ancak acelecilik nedeniyle bir karışıklık var” dedi.

KABEL: TOKALAŞMA OLDU

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel de törene katıldığını belirterek, meslektaşlarıyla ilgili konuda D20.HABER.COM’a, “Töreni ön sıradan izledim. Bir art niyet yok. Hepimizin başına gelebilir. Karışıklık nedeniyle iki mimar arkadaşımıza hostes kız plaket vermiş oldu. Tamamen organizasyon hatasıydı. Sahneden fotoğraf çektirerek ve ellerini sıkarak ayrıldı” açıklamasını yaptı.

İYİ PARTİ’DEN AÇIKLAMA

İYİ Parti İl Başkanı Raziye Akışık da konuyla ilgili açıklamasında, ”Bir ulusal gazetede çıkan haber ışığında bu açıklamayı yapmak hasıl oldu .Habere göre, Pamukkale Belediye Başkanı Sn Örki, bir ödül töreninde kadın katılımcılara ödül vermekten, yan yana fotoğraf karesine girmekten imtina etmiş. Şimdi Sayın Örki’ye durumu açıklaması için bir fırsat vermek istiyorum. Dilerim ki Cumhuriyet Kadınları ile Cumhuriyetimizin değerleri ile toplumda kadının statüsü ile ilgili bir sorunu yoktur. Geçmişte Milli Bayramlarda söylenen şarkılara tepkisinin , cansiperane savunduğu kişilerin fikirlerinin devamı niteliğinde bir tavır değildir” ifadelerini kullandı.