Denizli’de 15 Temmuz’da bunlar yaşandı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. FETÖ-PDY
  6. /
  7. Denizli’de 15 Temmuz’da bunlar yaşandı

Denizli’de 15 Temmuz’da bunlar yaşandı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 14 Temmuz 2019 Pazar - 15:43Güncelleme: 14 Temmuz 2019 Pazar - 16:23
Denizli’de 15 Temmuz’da bunlar yaşandı

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminde bulundu. Ancak, Türk milleti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara ve sokaklara çıkıp büyük bir direnç göstererek, darbeyi önledi.

Türkiye genelinde 250 şehidin verildiği hain girişimin en sıcak yaşandığı illerden birisi de Denizli’ydi. Darbeye hazırlığın başında 11. Komando Tugayı’nın eski komutanı Kamil Özhan Özbakır vardı. Darbe girişimi öncesi Tugay’a bağlı Aydın’ın Söke ilçesindeki birliğe ve İzmir’e giderek görüşmeler yapan Özbakır, Ankara’ya asker göndermeyi de “tatbikat” adı altında gerçekleştirmek istedi.

DARBE GİRİŞİMİNDEN 3 GÜN ÖNCE İZİNDEN DÖNDÜ

Sözde Denizli "sıkıyönetim komutanı" olarak atanan eski 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, yıllık izinden 12 Temmuz 2016'da döndü. Aynı gün akşam saatlerinde karargahtaki kameriyede kendisi gibi darbeci askerlerle toplantı yaptı ve görüşme sırasında cep telefonları ayrı bir yerde tutuldu. Mahkeme tutanaklarında ve ifadelerde de yer aldığı üzere, bu toplantıya Özbakır ile birlikte halen firarda olan eski yarbay Fahrettin Demir ve Söke’deki alayın komutanı Erol Akman katıldı.

İHANET BULUŞMALARI

Darbe yapılacağı bilgisini görüştüğü isimlerle paylaşan Özbakır, burada görev dağılımı yaptıktan sonra ihanet toplantılarına çevre illerde devam etti. Özbakır, bir gün sonra sivil plaka taktırdığı resmi aracıyla Aydın'daki Söke Komutan Yardımcılığını ziyaret etti, burada albay Erol Akman ile görüştü.

Daha sonra İzmir'e geçen Özbakır, “abi” diye hitap ettiği 57. Topçu Tugayı eski komutanı Mehmed Nuri Başol ile Bornova’da buluştu. Kendi anlatımıyla da daha sonra Kordon’da birlikte yemek yediler.

DARBE HAZIRLIĞINI TATBİKATLA PERDEMELESİ ÇABASI

Özbakır, temaslarının ardından Denizli’ye dönerken, Söke’deki birlikten de Tugay’a asker sevkiyatı yaptırdı. “Komando yürüyüşü ve intikal” adı altında sözde tatbikat ile faaliyetlerin ardından, saat 22.35 sıralarında gelen mesajla 517 askeri, 12 bini G3 olmak üzere 26 bin mermiyle saat 23.00 sıralarında Çardak Havaalanı’na sevk etti. Askerlere komuta edenler ise, Özbakır’ın en yakınındaki isimler eski albay Erol Akman, Ziver İnci, eski yarbay Afşın Yapar halen firarda olan Tugay’ın eski kurmay başkanı Fahrettin Demir’di.

KORUMASINA “DARBE YAPTIN MI?” SORUSU

11. Komando Tugayı’na bağlı Söke’deki alayın komutanı Erol Akman’ın o gece söylediği söz, yapılan darbe girişimini aleni şekilde paylaştıklarının da bir belgesi gibiydi. Akman, koruması uzman çavuş K.B.’ye “Hadi bir darbe yapalım. Sen daha önce hiç darbe yaptın mı?” demesi, hainlerin fütursuzluğunu da ortaya koyuyordu.

ASKERLER HAVAALANINDA İKİYE BÖLÜNDÜ

Ankara’ya gönderilmek üzere Çardak Havaalanı’na sevk edilen askerleri taşıyan konvoy, bir aracın lastiğinin patlaması sonucu ikiye bölündü. Bu nedenle de bir kısmı havaalanının sivil bölümüne girdi. Vatandaşların bunun duymasıyla yolları kesilerek, askeri bölüme geçmeleri engellendi.

HAVAALANINDA KARARTMA

Ankara’ya gönderilmek üzere Çardak Havaalanı’na asker sevk edildiğinin öğrenilmesiyle dönemin Denizli Valisi Ahmet Altıparmak’ın emriyle havaalanın ışıkları kapatıldı. Bunun üzerine Demir, yanına eski üsteğmen Oğuz Ay ve eski teğmen Muhammet Ekinci’yi alarak havaalanı içinde şalterini aradı. Bunun için bazı binalara camları kıralarak girildi. Uygulanan karartma nedeniyle Kayseri’den gelen uçaklar havaalanına inemedi.

SON ANA KADAR VAZGEÇMEDİ

Gece boyunca talimatlar yağdıran ve zaman zaman telefon görüşmeleri yapan Demir, Demir'in askeri telefon hattından yaptığı görüşmede, “Bu ne arkadaş? Cumhurbaşkanı ve Başbakan çıkmış konuşuyor, halk sokaklara dökülmüş. Gerekirse Sisi gibi yapacaksınız” dediği, mahkemede tüm ayrıntılarıyla anlatıldı.

Askerlere mühimmat dağıtılmasını da isteyen Fahrettin Demir, “Polis gelirse çatışın, ateş edin, dipçikle vurun” emrini de verdi. Askerlerin teslim olmaya başladığını görünce de yanında getirdiği sivil elbiselerini giyerek kaçtı. Halen de firarda bulunuyor.

TUGAY’IN ETRAFINA BELEDİYE ARAÇLARI

Darbe girişiminin Denizli ayağını bastırmaya yönelik kararlı adımlar da art arda atıldı. Vali Ahmet Altıparmak, kriz merkezi oluşturup o dönemin İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İl Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız ve Şehit Başsavcı Mustafa Alper ile bir araya geldi. Toplantıda alınacak önlemler konuşuldu, talimatlar verildi.

Denizli Büyükşehir belediyesi’ne ait iş makineleri ve kamyonlar, 11. Komando Tugayı’na giriş çıkışı sağlayan nizamiye kapılarının önüne çekildi. Tugay’ın çevresinde bu araçlarla adeta bir duvar örüldü.

BAŞSAVCI, UYAP SİSTEMİNİ KAPATTI

Başsavcı Alper, adliyenin işgal edilebileceğini göz önünde bulundurarak, kamu görevlileri hakkında verilebilecek olasi bir gözaltı kararının önüne geçmek için ivedilikle UYAP sisteminin kapatılması talimatını verdi.

AK PARTİ BİNASINDAN ÇINAR’A YÜRÜYÜŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla Türkiye genelinde olduğu gibi on binlerce kişi sokaklara çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, darbe girişimini öğrendikten sonra AK Parti İl Başkanlığına gitti. Orada alınan kararın ardından milletvekili Şahin Tin, o dönem AK Parti İl Başkan Yardımcısı olan Uğur Erdoğan, eski milletvekili Mehmet Salih Erdoğan ve eski il başkanı Avni Örki, yürüyüşe geçti. Çınar Meydanı’na doğru yürüyen bu gruba katılım giderek arttı. Çınar Meydanı’na gelindiğinde ise 30 bin dolayında Denizlili darbeye karşı ayakta bir araya gelmişti.

YARGILAMALAR, CEZALAR

15 Temmuz hain darbe girişiminin en sıcak yaşandığı illerden olan denizli’de çok sayıda dava açıldı. Bunlardan askerler davasında eski tugay komutanı Kamil Özhan Özbakır, eski Söke Garnizon Komutanı Erol Akman ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Ziver İncin Afşın Yapar, Oğuz Ay ve Muhammet Ekinci müebbet hapis cezası aldı.

İŞADAMLARI DAVASI

Hain örgütün finansman kaynakları ile ilgili işadamlarına yönelik iki ayrı dava açıldı. Aralarında DTO eski Başkanı Necdet Özer’in de bulunduğu 68 sanıklı davada, 41 sanık 1 yıl 10 ay ile 11 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

İşadamlarıyla ilgili 145 sanıklı ikinci davada davada 89 sanığa 1 yıl 6 ay ile 8 yıl 1 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. 26 sanık beraat ederken, firarda olan 30 sanığın dosyası ayrıldı.

PAÜ DAVASI

FETÖ’nün yoğun olarak yapılandığı yerlerden birisi olan Pamukkale Üniversitesi de (PAÜ) sıkça gündeme geldi. Nitekim çok sayıda akademisyen ihraç edilirken, açılan davada 115 sanık yargılandı. Bunlardan 64 sanık, 1 yıl 6 ay 22 gün ile 8 yıl 9 ay arasında değişen cezalara mahkum oldu.

DİĞER DAVALAR

Ayrıca FETÖ’nün Tavas, Acıpayam ve Çivril yapılanmaları ile eğitim kurumları, emniyet mensupları, yemek şirketleri, zabıt katipleri ve infaz koruma memurlarıyla ilgili davalarda da çok sayıda sanık yargılarak, bunlardan bazıları hapis cezasına çarptırıldı. Aynes davası ise devam ediyor.