Bebeklere ve öğrencilere işitme testi – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Bebeklere ve öğrencilere işitme testi

Bebeklere ve öğrencilere işitme testi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Eylül 2019 Cuma - 15:02Güncelleme: 27 Eylül 2019 Cuma - 15:02
Bebeklere ve öğrencilere işitme testi

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen işitme tarama programları kapsamında Denizli’de 2018 yılında 11 bin 984 yenidoğan bebeğe işitme tarama testi yapıldı. Ayrıca ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerin de yüzde 99’u taramadan geçti.

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk,  konuyla ilgili açıklamasında, Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılından bu yana tüm illerde Yenidoğan İşitme Tarama Programı yürütüldüğünü, yapılan işitme taramalarıyla işitme engelli doğan bebeğin erken dönemde tespit edilmesinin amaçlandığını belirtti. Doğumsal işitme kaybının dünyada en sık görülen doğumsal nörolojik rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Öztürk, şunları kaydetti:

“Zamanında teşhis edilmemiş işitme kayıpları ileriki zamanlarda çocuğu ve ailesinin yaşam kalitesini belirgin olarak bozmaktadır. İşitme tarama testi yapılmadığında mevcut işitme kaybı, konuşmada gecikme olana dek belirti vermeyebilir. Yenidoğan bebeklerde olası bir işitme kaybının saptanıp gerekli müdahalenin zamanında yapılmaması halinde bebekte dil gelişimi ve buna bağlı olarak konuşma, sosyal ve davranışsal gelişimi etkilenmekte bu durum işitme kaybı olan çocukların yaşıtlarından geri kalmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden Sağlık Bakanlığımız tarafından yenidoğanlarda taburcu olmadan önce işitme tarama testlerinin yapılması, ilk bir ayda tarama testlerinin tamamlanması, ilk 3 ayda işitme kaybı olan bebeklerin tanılarının konması, 6 ayda da işitme kaybı tanısı almış cihaz ihtiyacı olan bebeklerin cihazlandırılarak rehabilitasyonlarının sağlanması amaçlanmaktadır. Denizli’de de 2018 yılında 11 bin 984 yenidoğan bebeğimiz taramadan geçirilmiştir. 2019 yılında da tarama çalışmalarımız kesintisiz devam etmektedir.”

Öğrenci taramalarıyla ilgili de bilgi veren Öztürk, “İlkokul birinci sınıf öğrencilerine işitme tarama testi uygulanmaktadır. İlimizde de bu çalışmalar kapsamında 2018 yılında yüzde 99’a ulaşan tarama ile ilkokul birinci sınıftaki her çocuğa ulaşılarak, işitme tarama testi yapılmış, tarama sonucunda işitme kaybı şüphesi olan çocuklar tanı ve tedavi süreci için ilgili uzmanlara yönlendirilmiştir” ded