Denizli ve dünya 19 Mayıs’ta ‘Atabarı’ oynayacak – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli ve dünya 19 Mayıs’ta ‘Atabarı’...

Denizli ve dünya 19 Mayıs’ta ‘Atabarı’ oynayacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Mayıs 2019 Pazartesi - 13:20Güncelleme: 13 Mayıs 2019 Pazartesi - 13:20
Denizli ve dünya 19 Mayıs’ta ‘Atabarı’ oynayacak

Kültür Bakanlığı, kurtuluş mücadelesinin 100’üncü yılı için düzenlediği organizasyon ile yüz binlerin katılacağı bir organizasyon düzenliyor. 19 Mayıs günü 81 il ve 19 ülkede aynı anda “Atabarı” isimli halk oyunu oynanacak. Denizli’deki programın adresi 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı olacak.

Anadolu’yu işgal güçlerinden kurtarmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattığı ve Türk ulusunun küllerinden yeniden doğmasını sağladığı muhteşem dirilişin 100’üncü yılındayız. Kültür Bakanlığı, kutlamalar kapsamında farkındalık oluşturacak bir etkinliğe imza atacak. Atatürk’ün şahsında simgeleşen “Atabarı” isimli oyun, 19 Mayıs’ta saat 19.19’da 81 il ve 19 ülkede aynı anda meydanlarda oynanacak.

Denizli’deki organizasyonun adresi 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı olarak belirlendi. Okullara ve sivil toplum kuruluşlarına yapılan davetle 4 bin dolayında bir katılım beklendiği bildirildi. PAHOY Başkanı Deniz Semerci, Türkiye Halk Oyuncuları Birlik Platformu olarak bu organizasyona tüm Denizlilileri davet ettiklerini belirtti.

“ATABARI” VE ATATÜRK

Balkan Feastivali düzenlenir 1936 yılında. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile Artvin’den halk oyunları ekibi de davet edilir. Dolmabahçe Sarayı’nın salonunda Artvin Ekibi’nin gösterisi sırasında Atatürk de oyuna katılır ve gecenin en coşkulu anları yaşanır.

Verilen yemekte Artvin Ekibi ile özel olarak ilgilenen Atatürk, onlara 3’er badem verir. Ekibin üyeleri büyük mutluluk yaşar ve Artvin’e döndüklerinde ilin valisine Gazi’nin kendileriyle ilgilenmesini anlatıp, yemedikleri bademleri teslim ederler. “Artvin Barı” isimli oyunun isminin de “Atabarı” olarak değiştirilmesi talebinde bulunurlar. Sonsuzluğa dek anlatılıp gidecek “Atabarı”nın hikayesi de böylece başlamış olur.