Site icon D20Haber

Kurban etini dinlendirmeden tüketmeyin uyarısı

imi sunanm.PAÜ Hastanesi Başdiyetisyeni Selami Helvacıoğlu, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin arttığına dikkati çekerek, sağlıklı bir beslenme için bazı uyarılarda bulundu. “Keyifli bir bayram geçirebilmek, sağlığımıza ağır bir bedel ödetmemek için yediklerimize ve tabi ki yemeyeceklerimize çok dikkat etmeliyiz” diyen Helvacıoğlu, şöyle devam etti:

“Bayramda az az ve sık öğünlü beslenmeyi tercih etmeliyiz. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamalı, ilerleyen saatlerde de fazla yemekten kaçınmalıyız. Bayram sürecince tüketeceğimiz et haşlama, ızgara veya sote şeklinde tercih edilmeli ve derin yağda kızartılmış yemeklerden uzak durmalıyız. Et, sindirimi zor bir besin olduğu için yeni kesilmiş kurban etlerinin dinlendirilmeden tüketilmesi şişkinlik, hazımsızlık ve mide ağrısına yol açacaktır. Tüketeceğimiz etin soğutucuda en az 2-4 gün bekletilmiş olması hem etin pişme ve lezzet kalitesini artırır, etin sertliğinin geçmesini sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.”

SEBZE YEMEĞİNİ İHMAL ETMEYİN

Etin yanında sebze yemeklerinin de olmasını öneren Helvacıoğlu, “Et tüketilirken tek başına et yemeği tüketmektense etin yanında veya beraberinde pişirilmiş sebze yemeği tüketmek, yemeğin yanında bol yeşillikli salata tüketimi tercih etmekte dikkat edilmesi gereken konulardır. Et tüketiminde tercih edilecek diğer bir konuda etin az yağlı tercih edilmesi ve tüketim miktarlarında aşırıya kaçmadan mümkünse günlük tek öğün olarak et tüketilmesidir” dedi.

“SAKATATTAN UZAK DURUN”

Sakatat tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Helvacıoğlu, “Sakatatın ana maddesinin kolesterol olduğunu unutmamalı ve sakatat tüketimden uzak kalmalıyız. En önemli konu ise yeni kesilmiş hayvan sakatatı mikroorganizmalar açısından birçok hastalığa davetiye çıkartmaktadır” diye konuştu.

“YÜRÜYÜŞÜ İHMAL ETMEYİN”

PAÜ Hastanesi Başdiyetisyeni Selami Helvacıoğlu, bayramda bolca ev ziyaretlerinin yaya olarak yapılmasını, ikram edilen yemeklerin tadımlık olarak tüketilmesini, günlük 2 fincan Türk kahvesi ve 9 bardak fazla siyah çay içilmemesine özen gösterilmesini önerdi.

kHelvacıoğlu, iram edilen hamur işleri, tatlı ve çikolataların gereğinden fazla tüketilmesinin geri dönüşünün yükselmiş şeker, yükselmiş kolesterol ve artmış kilolar olacağını sözlerine ekledi.

Yediklerimize dikkat edersek sağlıklı bir bayram geçireceğimizi belirten Helvacıoğlu büyüklerimiz ve küçüklerimizle beraber, sağlık ve bolluk içerisinde, huzurlu, mutlu bayramlar diledi.

Exit mobile version