Site icon D20Haber

Karaca: Sağlıkçıların anayasal hakları engellenemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün “Göreve gelmeme/iş bırakma eylemleri” konulu genelgesiyle ilgili açıklama yaptı. Sağlık emekçilerinin temel haklarının yok sayılmasını “kabul edilemez” olarak nitelendiren Karaca, iktidarının vaatlerle sağlıkçıları kandıramayacağını, yasal düzenlemeler getirmesi gerektiğini ifade etti.

Açıklamasında, “Bakanlık tarafından, iktidar tarafından, saray tarafından sesi duyulmayan sağlık emekçilerinin haklı eylemlerini durdurmak, haklı eylemlerini yasaklamak için bir genelge gönderildi” diyen Karaca, şunları kaydetti:

“Bu genelgede diyor ki Sağlık Bakanı: Haklı taleplerinizi biliyoruz ve bu talepleri tekrar gündeme getirmek için sesinizi duyurmanıza gerek kalmamıştır. Bir yasal düzenleme geldi mi? Gelmedi. Sağlık çalışanlarının taleplerine bakanlıktan ya da saraydan yasal düzenlemeyle bir destek verildi mi? Verilmedi. Yapacağız, edeceğiz söylemleriyle sağlık emekçilerinin haklı talepleri görmezden gelinip susturulmaya çalışılıyor.

Bu genelgeyle örgütlenme hakkı ortadan kaldırılmak istenmekte, bu genelgeyle düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı engellenmek istenmekte, bu genelgeyle sağlık emekçilerinin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları engellenmek istenmekte, bu genelgeyle anayasal hak ve özgürlükler sınırlandırılmaya çalışılmaktadır.

Sağlık emekçileri, en ağır koşullarında aylarca evlerine gitmeden pandemi mücadelesinde en ön saflarda yer aldılar ve mücadele ettiler. İmza attığımız birçok uluslararası belgede de yer verilen grev ve sendikal haklar, şimdi haklarını isteyen sağlık emekçilerinin elinden alınmaya çalışılıyor. Bu şekilde bir genelgeyle sağlıkçıların anayasal haklarının, uluslararası düzeyde elde edilmiş kazanımlarını kullanmalarının önüne geçemezsiniz.

Bu genelgeyle Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesinde düzenlenen sendikal faaliyetlerini, sendikal örgütlenme haklarını engellemeye ilişkin suç işlemektesiniz. Biz sizi uyarıyoruz. Sağlık emekçileri haklarını elde edinceye kadar, hak ettiklerini elde edinceye kadar yanlarında olmaya ve haklı mücadelelerine destek vermeye devam edeceğiz.”

Exit mobile version