Kadına yönelik şiddeti araştıracak komisyon kurulması reddedildi – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Kadına yönelik şiddeti araştıracak komisyon kurulması...

Kadına yönelik şiddeti araştıracak komisyon kurulması reddedildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Kasım 2020 Çarşamba - 19:33Güncelleme: 25 Kasım 2020 Çarşamba - 19:33
Kadına yönelik şiddeti araştıracak komisyon kurulması reddedildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kadına yönelik şiddetin araştırılması için yaptıkları araştırma komisyonu kurulması önerisinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini bildirdi.

Pandemi döneminde artan kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılması, şiddetin önlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması için CHP’nin grup önerisi üzerine konuşan Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, kadın cinayetlerini tek tek sıraladı, önlenebilirliğine dikkat çekti. AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilen CHP Grup önerisi üzerine konuşan Karaca, şunları kaydetti:

Erkek failler tarafından katledilen, bugün aramızda olmayan Güldünya, Emine, Hafize, Nadira, Pınar, İpek, Gülistan… İsmini saymaya zamanımızın yetmeyeceği, yaşam hakkı elinden alınan tüm kadınları saygıyla anıyorum. Her yıl 25 Kasım’ı her türlü şiddete karşı mücadele sözü vererek karşılıyoruz.

Pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin arttığı ve bu anlamda da alınan tedbirlerin çok yetersiz olduğuna ilişkin bize çok fazla bildirim gelmekte. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu 9 Mart-7 Eylül tarihleri arasında acil yardım hatlarına 4 bin 735 kadının çağrı bıraktığını ve aradığını ifade ediyor. ‘Bunların yüzde 95'i de şiddet nedeniyle bırakılan çağrılardır’ diyor. İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu tarafından 11 Mart-11 Mayıs tarihleri arasında, yani sadece 60 günde 37 kadının cinayete kurban gittiği ifade ediliyor. Pandemi döneminde Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından bir karar verildi. Dediler ki: 6284 sayılı Kanun'un uygulanmasında esnek davranın. ‘Kadına karşı şiddet, kadın cinayetlerine karşı ve özellikle şiddet gören kadınların korunmasına ilişkin yasayı esnek uygulayın’ diyerek bu şiddet faillerine bir avantaj ve bir koruma kalkanı sağlandı.”

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen görevlilerle ilgili ne yapıldığını sorun Karaca, “Sayın İçişleri Bakanı, bu anlattığım veriler hem Adalet Bakanlığının hem İçişleri Bakanlığının hem de Aile Bakanlığının görevlerini yerine getirirken yasaları gereği gibi uygulamayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kendi Bakanlıklarına bağlı çalışanlarının ihmalleridir. Bu konuda ne yaptınız? Bu konuyu denetleyebildiniz mi? Hayır... Ama denetleseydiniz emin olun bu kadınlar yaşayacaktı. Yani ne ‘yıptır’ diyerek, ne parmak sallayarak kadın cinayetlerini, kadına karşı şiddeti durduramazsınız. Ancak ve ancak kadına karşı şiddeti, yasaları, İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayarak durdurabilirsiniz” dedi.