CHP ve İYİ Parti’den İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesine tepki – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. CHP ve İYİ Parti’den İstanbul Sözleşmesi’nin...

CHP ve İYİ Parti’den İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesine tepki

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Mart 2021 Cumartesi - 16:37Güncelleme: 20 Mart 2021 Cumartesi - 16:43
CHP ve İYİ Parti’den İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesine tepki

CHP ve İYİ Parti’den yapılan açıklamalarda, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösterildi.

CHP Denizli İl Kadın Kolları Başkanı Ayşen Kocabay, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararıyla, koruma ve uzaklaştırma kararlarına rağmen en güvenli yer olan evlerinde, sokak ortasında katledilen binlerce kadının bir kez daha öldürüldüğünü, 42 milyon kadının hakkının elinden alındığını belirtti.

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için devlete sorumluluk yüklediğini vurgulayan Kocabay, “Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, cinsel ve ekonomik şiddet de dahil olmak üzere kadınları her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı sözleşmedir. Şimdi AKP hükümetine soruyoruz: Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz? Başta TBMM olmak üzere her platformda bu sözleşmenin gereklerinin yapılmasını sağlamak için kadın hareketiyle birlikte mücadelemize devam edeceğiz.Bundan sonra bulunduğumuz her alan, sokaklar, mahalleler, meydanlar bizim için mücadele alanıdır” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Denizli İl Başkanı Raziye Akışık da “247 vekilin imzasıyla onaylanan sözleşme, 1 kişinin keyfi kararıyla feshediliyor. Feshettiğiniz sözleşme, hakkını elinden aldığınız kadınlar ilk seçimde size dersinizi verecek” diyerek, şunları kaydetti:

“Daha dün bir belediye başkanının yakışıksız yorumlarına maruz kalarak yaptığım açıklamanın gecesinde İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmek, biz kadınları savunmasız bırakmış, sözlü ve fiziksel şiddete, tacize, tecavüze, öldürülmeye razı bırakmıştır. Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacı devletlerinden olup 24 Kasım 2011'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 247 vekilden 246’sının kabul oyu, 1 vekilin çekimser oy vermesi ile "onaylayarak", parlamentosundan geçiren ilk ülke olmuştur. Meclisin verdiği kararı tek adam yönetimi bir imza ile kaldırmıştır. Bir, 247’den büyük mü?”