Karaca’dan Büyükşehir Belediyesine deprem eylem planı sorusu – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan Büyükşehir Belediyesine deprem eylem planı...

Karaca’dan Büyükşehir Belediyesine deprem eylem planı sorusu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Ocak 2021 Perşembe - 13:33Güncelleme: 28 Ocak 2021 Perşembe - 13:34
Karaca’dan Büyükşehir Belediyesine deprem eylem planı sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kentsel dönüşümle ilgili bir faaliyet göremediklerini belirterek, Büyükşehir Belediyesine “deprem eylem planı nerede?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yazılı açıklamasında, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yüzeysel yanıtlar geldiğini bildirdi. Karaca, soru önergesine “Bakanlık tarafından Afetlere Karşı Güçlendirme Çalışmalarının Önceliklendirilmesi Projesini (KAYES) Denizli’de de başlattık. 12 Haziran 2003 tarihinde bütün kamu kuruluşlarına depreme karşı rehabilitasyon için gerekli ödeneklerin birim maliyetleri iletilmiştir” yanıtı verildiğini, bunun da bakanlığın parayı verip takibini yapmadığı anlamına geldiğini kaydetti.

Denizli’de sadece 13 kamu binası tespit edildiğine işaret eden Karaca, “Kamu binalarının depreme dayanıklılığı ayrı bir sorun olarak karşımızda dururken, yıkım çalışmalarının kurumların talebine göre yapılması risklerin önlenmesinde yetersiz kalıyor” ifadesini kullandı.

“Olası deprem ve afetler için kamu görevlileri ön tedbirlilik ilkesini yerine getirmiyorsa sorumlusu kim olacak?” diye soran Karaca, şöyle devam etti:

“Kamu binalarının dayanıklılık tespiti ve güçlendirme çalışmaları için Denizli’de yeterli teknik donanımın olup olmadığına dair sorulara da yanıt yok. Deprem toplanma alanları ile ilgili sorduğumuz soruya da yanıt yok. Denizli’de Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili olarak sorduğumuz bina sayısı, toplanan para miktarına dair sorduğumuz sorulara da bakanlık tarafından yanıt verilmemiş. Görünen o ki bakanlık bu konularda yükümlülüklerini yerine getirmemiş, topu çeviriyor, kamuoyunu bilgilendirmekten kaçınıyor. İmar barışı için toplanan paralar nereye harcandı? Kaç binaya yapı kayıt belgesi verildi? İmar barışı kapsamında toplanan para miktarı ve bu sorularımıza da bakanlık tarafından yanıt yok. Deprem bölgesi Denizli’de olası afetlerin sorumluluğunu kim taşıyor?

Bakanlığa göre, Sümer Mahallesi sınırları içerisindeki yaklaşık 4.09 hektar büyüklüğündeki alan 2013 yılında riskli alan ilan edilmiş. Alanda, 137 yapı ve 145 bağımsız birim bulunmaktadır. Bakanlık bu riskli alana ilişkin yapılacak dönüşüm uygulamalarının Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yürütüldüğünü belirtiyor. Deprem Komisyonunu sadece 1 kez toplayan, Deprem Eylem Planı’nı hala açıklamayan Denizli Büyükşehir Belediyesinin web sayfasında ya da basında bu konuda bir kentsel dönüşüm faaliyetinin varlığına biz rastlayamadık. Belediye Başkanı Osman Zolan’a CİMER aracılığıyla sorduk, bir kez daha soralım: Deprem Eylem Planı yer yarıldı içine mi girdi?”

Karaca, bakanlık tarafından verilen bilgiye göre, Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 2012 yılından bugüne kadar Denizli’de 5 bin 926 bağımsız bölüm içeren toplam 3 bin 67 yapı hakkında “riskli yapı” tespiti yapıldığını ve bu yapılardan 4 bin 296 bağımsız bölüm içeren toplam 2 bin 523 riskli yapının yıkıldığını kaydetti.