CHP’den hayvan haklarıyla ilgili 4 yasa teklifi – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. CHP’den hayvan haklarıyla ilgili 4 yasa...

CHP’den hayvan haklarıyla ilgili 4 yasa teklifi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ekim 2020 Pazar - 11:38Güncelleme: 4 Ekim 2020 Pazar - 11:38
CHP’den hayvan haklarıyla ilgili 4 yasa teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ve partili milletvekillerinin imzasıyla, hayvan hakları ile ilgili 4 yasa teklifi meclise sunuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, hayvan hakları ile ilgili kapsamlı düzenleme öngören 4 farklı yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

“KAMUOYU VE TOPLUMUN VİCDANI OYALANMAKTA”

Kanun teklifleri ile ilgili açıklama yapan Karaca, TBMM’de tüm partilerin uzlaşısı ile kurulan Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun bir yıl önce çalışmalarını tamamlayıp raporunu kamuoyu ile paylaştığını, aradan geçen bir yıla rağmen Hayvan Hakları Yasası’nın esamesinin bile okunmadığını, “yasayı çıkaracağız” söylemleriyle kamuoyu ve toplum vicdanının oyalandığını, bu nedenle CHP olarak komisyon raporunda yer alan düzenlemeleri içeren yasa teklifleri hazırladıklarını belirtti.

TBMM’de uzlaşı ile kabul edilen ve rapora imza atan tüm AKP ve MHP milletvekillerine seslenen Karaca, “Eğer Hayvan Hakları Yasası’nda samimiyseniz, attığınız imzaya sahip çıkın ve verdiğimiz yasa teklifini bir an önce gündeme alalım. Yeni yasama yılının ilk yasası olsun” dedi.

MEVCUT KANUNDA SORUN OLAN DÜZENLEMELER DEĞİŞTİRİLDİ

Türk Ceza Kanunu, Hayvanlarını Koruma Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunu’nda değişiklikler öngören yasa tekliflerinin detaylarını da paylaşan Gülizar Biçer Karaca, şunları kaydetti:

“Hayvan öldürme, eziyet ve kötü muamele gibi fiilleri TCK kapsamına alan bir kanun teklifi verdik. Hayvan öldürme, eziyet ve kötü muamele suç sayılacak ve failler buna göre cezalandırılacak. Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda teklif ettiğimiz değişiklik ile büyükşehir belediyesinin görevleri arasına hayvan bakım evleri ve kısırlaştırma merkezleri açmak yer alacak. İl Özel İdaresi Kanunu’nda öngördüğümüz değişiklik ile de belediye sınırları dışında kalan alanda hayvanlarla ilgili çalışma yapmaya il özel idaresi yetlili olacak. Böylece belediye sınırları dışında kalan alanlarda hayvanlara ilişkin kimin çalışma yapacağı sorununun ortadan kalkması hedefleniyor. Ayrıca büyükşehir belediyeler ve il özel idareleri bütçelerinde hayvanlarla ilgili yapacakları çalışmalar için pay ayırmak zorunda olacaklar.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda çok kapsamlı değişiklikler öngördük. En önemlisi kanunun adı Hayvan Hakları Kanunu olacak. Kanunun adının değiştirilmesiyle, hayvanların da doğuştan gelen bazı haklara sahip olduğunun kabul edilmesi ve bir hukuk öznesi olmasa da can taşıyan, duygulu varlıklar olduğu kabul edilerek, bir hukuk nesnesi yani eşya da sayılmaması amaçlanmıştır. 25 maddelik kanun teklifinde mevcut kanunda sorun olan düzenlemeler değiştirilmiştir.”

Karaca, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü ile ilgili de ‘Umarım bu 4 Ekim, hayvan hakları için bir milat olur. Hayvan dostlarımızın haklarını teslim etmek, sadece bir gün değil 365 gün hayvan hakları günü olması için kanun teklifimiz acilen yasallaşmalı” ifadelerini kullandı.