Site icon D20Haber

Karaca, meclis kürsüsüne mor örtü serdi, uyarı cezası aldı

CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İstanbul Sözleşmesi önergesi için CHP Grubu adına konuştu. Karaca, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini meclis kürsüsünü mor örtü sererek protesto etti. Oturumu yöneten AKP’li TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, mor örtünün kaldırılmasını istedi. Karaca, örtüyü kaldırmayınca Bilgiç oturuma iki kez ara verdi. CHP’li kadın milletvekilleri de verilen arada Karaca’nın yanında kaldı.

Uyarılara rağmen mor örtüyü kaldırmaması üzerine uyarı cezası verilen Karaca, “Mor örtü, Anadolu’nun geleneği ‘mor cepken’ demektir. ‘Kadına şiddete hayır’ demektir. ‘Kadına zulme hayır’ demektir. İşte, bu nedenle bir gece meclis iradesine darbe yaparak kadına şiddetin önlenmesi, durdurulması, kadının korunması, şiddetin cezalandırılmasını amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmek isteyenlerin karşısında ‘kadına şiddete hayır’ demek için mor örtüyü kürsüye serdik” dedi.

“42 MİLYON KADIN SANDIKTA HESAP SORACAK”

Kadınların sandıkta oylarıyla hesap soracağını kaydeden Karaca, “İstanbul Sözleşmesi kadına şiddeti önlemek, durdurmak, korumak ve cezalandırmak ve bunun için de politika üretmektir. Ama siz ne yaptınız? ‘Kadınlar şiddete uğrasın, kadınlar cinayete kurban gitsin ama yeter ki bizim oyumuz azalmasın’ dediniz. Ama 42 milyon kadın, emin olun bunun hesabını size soracak. Korkmayan, susmayan ve itaat etmeyen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmenin, bir gecede meclis iradesine darbe yaparak ‘feshediyorum’ demenin hesabını, emin olun, sandıkta soracak. Gidişiniz korktuğunuz, çekindiğiniz, özgür, şiddete ‘hayır’ diyen, kadın cinayetlerine ‘hayır’ diyen kadınların elinden olacak. Bu an itibarıyla katledilen tüm kadınların, şiddete uğrayan tüm kadınların vebali her birinizin üzerinedir” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version