Site icon D20Haber

Pamukkale, dünyanın 100 jeositi içinde

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Pamukkale ile ilgili bu önemli seçim hakkında yaptığı açıklamada, IUGS (International Union of GeologicalSciences) jeolojik miras alanının jeolojik unsurlara ve uluslararası bilimsel öneme sahip, referans olarak kullanılan ve tarih boyunca yer bilimlerinin gelişimine önemli katkıları olan anahtar yerler kabul edildiğini belirtti.

Yaklaşık 40 ülkeden ve 10 uluslararası kuruluştan 200’den fazla uzmanın standartların tanımlanıp, adayların belirlenmesi sürecine katıldığını kaydeden Semiz, “190 aday jeosit, farklı disiplinlerden 34 uzman tarafından değerlendirilmiştir. Bu zorlu sürecin sonucunda İlk 100 IUGS Jeolojik Miras Alanı belirlendi. Denizli’nin incisi Pamukkale travertenleri büyüleyici güzelliği ile tüm dünyadaki en önemli jeositlerden (jeolojik alan) biri olarak bu liste içinde yerini almıştır. Denizli Traverten Jeoparkı çalışmaları kapsamında önemli bir adım olarak görülen bu ilk adım çalışma grubumuzun şevkini arttırmıştır” dedi.

Semiz, Pamukkale’nin JMO Denizli Şubesi, JMO Denizli Şubesi Jeolojik Miras Çalışma Grubu ve Denizli Traverten Jeopark Çalışma Grubu’nun özverili çalışması ile aday gösterildiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, PAÜ’den Prof Dr Mehmet Özkul, travertenleri anlatmak üzere 25-27 Ekim tarihleri arasında İspanya’da düzenlenen “İlk 100 Iugs Geologıcal Heritage Sites Toplantısı”na davet edildi.

Fotoğraf: AA

Exit mobile version