Site icon D20Haber

Sayıştay belirledi: PAÜ’de mevzuata aykırı 27 görevlendirme

Sayıştay tarafından yapılan denetim ve devamında hazırlanan rapor, 2022 yılında PAÜ’de yapılan görevlendirmelerde yasalara uyulmadığını ortaya koydu. Raporun, “Yasada sayılan istisnalar dışında dolu kadroya görevlendirme yapılması” başlıklı bölümünde, “Üniversitede dolu olan bazı daire başkanlığı, şube müdürlüğü, fakülte ve enstitü sekreterliği kadrolarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda sayılan istisnalar dışında görevlendirme yapıldığı tespit edilmiştir” denildi.

VEKİL DAİRE BAŞKANI, ŞUBE MÜDÜRÜ VE SEKRETER SAYISI 27

Rapora göre, üniversitede 5 daire başkanlığı, 7 şube müdürlüğü, 4 fakülte sekreterliği ve 11 yüksekokul sekreterliği kadrolarına usulüne göre atanmış personel asıl kadrosu dışında çalıştırılıyor, bu personelin kadro görevleri ise yine görevlendirme ile başka personel tarafından yürütülüyor.

HANGİ NEDENLERLE VEKİL ATANABİLİYOR?

Raporda, 657 sayılı Kanun’un “Vekâlet görevi ve aylık verilmesinin şartları” başlıklı 86’ncı maddesinde; memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine, kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği ifade edildiğine vurgu yapıldı.

REKTÖRLÜK “YETKİMİZ VAR” İDDİASINDA

Sayıştay raporuna yansıyan bu bulguya PAÜ’den “Rektörün gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirme veya bunlara yeni görevler verme yetkisinin bulunduğu, kamu hizmetinin daha etkin ve verimli yürütülmesini sağlamak amacıyla rektörün takdir yetkisini kullanarak bahsi geçen unvanlara vekaleten görevlendirme yaptığı, bu kişilere hiçbir ad altında vekalet ücreti ödenmediği” yanıtı verildi.

“MEVZUATA AYKIRI” DENİLDİ

PAÜ Rektörlüğünün verdiği bu yanıtla ilgili olarak raporda, “Her ne kadar İdare tarafından rektörün yetkisi dahilinde söz konusu görevlendirmelerin yapıldığı ifade edilmişse de, bu konuda temel mevzuat niteliğindeki 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda dolu kadroya görevlendirmenin hangi hallerde mümkün olduğu açıkça belirtilmiştir. Sonuç olarak; dolu kadroya 657 sayılı Kanun’da sayılan istisnalar dışında görevlendirme yapılması, personel mevzuatı ile ilgili temel düzenleme niteliği taşıyan mevzuata aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

Exit mobile version