Dünyaca ünlü Denizlili akademisyen Prof Dr Altıntaş, PAÜ’de sunum yaptı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. Genel
  4. /
  5. Dünyaca ünlü Denizlili akademisyen Prof Dr...

Dünyaca ünlü Denizlili akademisyen Prof Dr Altıntaş, PAÜ’de sunum yaptı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Ağustos 2022 Çarşamba - 21:52Güncelleme: 17 Ağustos 2022 Çarşamba - 21:58
Dünyaca ünlü Denizlili akademisyen Prof Dr Altıntaş, PAÜ’de sunum yaptı

Kanada’nın Vancouver kentindeki British Columbia Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof Dr Yusuf Altıntaş, Pamukkale Üniversitesinde “Takım tezgahlarının tasarımı, bilgisayar kontrolü, titreşimleri ve talaşlı imalat mekaniği” konulu sunum yaptı.

Uluslararası akademik dünyada aldığı çok önemli ödüllerle Denizli’nin gurur tablosundaki isimlerden olan Prof Dr Yusuf Altıntaş, PAÜ Mühendislik Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte, uzmanlık alanı üzerine ayrıntılı bir sunum yaptı. Etkinlik sonunda üniversite yönetimi, Mühendislik Fakültesi adına Altıntaş’a plaket vererek, teşekkür etti.

Halen Kanada’nın Vancouver kentindeki British Columbia Üniversitesinde öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarına devam eden Prof Dr Yusuf Altıntaş, Son birkaç yıldır pandemi nedeniyle gelemediği memleketi Bekilli ziyaretine bu kez, PAÜ’de mesleki bir sunum ekledi. “Takım tezgahlarının tasarımı, bilgisayar kontrolü, titreşimleri ve talaşlı imalat mekaniği” konulu sunum, katılımcılar tarafından dikkatle izlendi.

Dünya üniversiteleri sırlamasında 34. sırada yer alan British Columbia Üniversitesinin akademik işleyişine dair bilgilere de yer verilen sunumda, daha çok talaşlı imalat sisteminin teknik ayrıntıları üzerine mesleki bilgilendirme yapıldı.

“ANADOLU’DAN KANADA VE BİLİM DÜNYASINA YOLCULUK” KİTABINI YAZDI

Prof Dr Altıntaş, doğup büyüdüğü Bekilli ilçesine dair anılarını ve Kanada’daki akademik yaşantısını öyküleştirerek hazırladığı “Anadolu’dan Kanada ve Bilim Dünyasına Yolculuk” başlıklı kitabını 2021 yılında Türkiye’de yayınlamıştı. Kitabın gelirini Bekillili üniversite öğrencilerine burs olarak verilmek üzere Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine bağışlayan Altıntaş, baskısı tükenen ve yeni baskısı hazırlanan kitabın gelirini yine aynı kuruma bağışlayacak.

YUSUF ALTINTAŞ KİMDİR?

Denizli’nin Bekilli ilçesi doğumlu Yusuf Altıntaş, ilk ve ortaokulu Bekilli’de (1960-1968) okudu, 1971’de Denizli Lisesinden mezun oldu. 1971-1975 yıllarında İTÜ Makina Fakültesi Uçak Bölümünden lisans, 1980 ve 1986 yıllarında KanadaNew Brunswick ve McMaster üniversitelerinden yüksek lisans ve doktora aldı.

1977-1978 arası MKE Kırıkkale Top Fabrikasında, 1980-1982’de Kanada endüstrisinde mühendis olarak çalıştı. 1986 yılından beri Kanada British Columbia Üniversitesinde öğretim üyesidir. Takım tezgahlarının tasarımı, bilgisayar kontrolü, titreşimleri ve talaşlı imalat mekaniği konularında 210 kadar hakemli dergi ve 100 adet konferans bildirisi vardır. Makalelerinin aldığı toplam atıf sayısı 36000’in üstündedir (h-index 97). “İmalat Otomasyonu: Talaşlı İmalat Mekaniği, Takım Tezgahlarının Titreşimleri ve Kontrolünün Mühendislik Prensipleri” isimli uzmanlık kitabı İngilizce, Çince ve Türkçe basıldı. Uluslararası İmalat Mühendisleri Akademisinin (CIRP), Kanada Mühendisler Akademisi (2006 CAE), Kanada Kraliyet Bilimler Akademisi (2010), Amerika Ulusal Mühendisler Akademisi (2022 NAE), Almanya Ulusal Fen Bilimleri ve Mühendislik Akademisi (2021 ACATECH), Amerikan Makine Mühendisleri Birliği(ASME, 1997), İmalat Mühendisleri Birliği (SME 2005), Tokyo Üniversitesi(2009), PrattandWhitneyCanada (2008) Fellow üyeliği, Stuttgart (2009) ve Budapeşte(2013) üniversitelerinden onursal doktora aldı. Pekin’deki BEİHANGuçak-uzay (2016) ve Taiwan’daki NationalChungHsing (2019) üniversitelerinin onursal profesörlüklerine seçildi.

Prof. Altıntaş 2010 yılında British Columbia eyaletinin en iyi mühendisi, 2011 yılında da Kanada’nın ülke çapında en iyi mühendisi seçildi. Üniversitede 2010-2011 eğitim yılında verdiği bilgisayar ile makina kontrolü dersi ile mühendislik fakültesinin en iyi eğitmeni olarak Killiam ödülünü aldı. 2012 yılında İmalat Mühendisleri Birliğinin SME Albert M. Sargent ödülünü, öğrencileri Caner Ekşioğlu ve Murat Kılıç ile yazdıkları yayın 2013ASME İmalat Mühendisliğinin en iyi makalesi, 2013 yılının NSERC (Kanada‘da TÜBİTAK karşılığı) SYNERGY endüstriye teknoloji transferi ödüllerini aldı. TÜBİTAK 2013 yılının fen ve mühendislik bilimleri özel ödülünü alarak, para ödülünün tamamını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığı ile kasabasından olup gereksinim duyan üniversite öğrencilerine burs olarak bağışladı. Almanya’da Berlin Senatosu tarafından verilen GeorgSchlesinger Madalyasını ve ASME’nin (Amerika Makina Mühendisleri Birliği) Ennor Madalyasını 2016da kazandı. Prof. Altıntaş’ın laboratuvarında geliştirilen talaşlı imalat mekaniği, dinamiği, kontrolü ve ölçme programları (CUTPRO, MACHPRO, NPRO,DELPRO, SpindlePro, Virtual CNC) üç yüzden fazla uluslararası uçak, tezgah, takım, otomotiv ve imalat firmalarında kullanılmaktadır. Prof. Altıntaş, Enternasyonal İmalat Mühendisleri Akademisinin (CIRP.net) 2016-2017 döneminin ilk Türk ve Kanadalı başkanıdır. 1994 yılından beri UBC Mekatronikopsiyonunun kurucu direktörüdür.