Acıpayam’ın Karaismailler Mahallesi’nde yapımı planlanan Karaismailler Regülatörü ve HES Üretim Tesisi, gündemdeki yerini koruyor. Denizli 2. İdare Mahkemesi, projenin yaratacağı çevre problemlerini dikkate alarak temmuz ayında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Ancak, acele kamulaştırmayı içeren Cumhurbaşkanı Kararı da 10 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Karaismailler Mahallesi'nde 69, Alcı Mahallesi'nde 89 parsel kamulaştırılacak.
KELEKÇİ’DE TOPLANTI YAPILDI
Bu gelişmelerin ardından yöredeki muhtarları ve vatandaşları bilgilendirmek üzere Kelekçi Mahallesi’nde toplantı düzenlendi. Toplantıya TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Öztürk, Büyük Menderes İnisiyatifi üyeleri, CHP Acıpayam Belediye Meclisi üyeleri Mehmet Alev, Uğur Uysal ve Bülent Ünal, Kelekci Mahallesi Muhtarı Osman Şentürk, Alcı Mahallesi Muhtarı Ramazan Koca, Sandalcık Mahallesi Muhtarı Mehmet Demir, Yolçatı Mahallesi Muhtarı Turgut Erkol, Olukbaşı Mahallesi Muhtarı Osman Güngör, Kuzuören Mahallesi Muhtarı Nazike Türk, ADD Acıpayam şube Başkanı Ömer Alev, vatandaşlar ve çevreciler katıldı.
Toplantıda, davayı takip eden Av. Yağmur Yalçın ve Av. Egemen Ormancı, Karaismailler ve Alcı mahallelerinde 158 parselin kamulaştırmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığını, ancak Denizli 2. İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararının da bulunduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritasını anlattı.
Avukatlar, acele kamulaştırmaya karşı vatandaşların dava açması gerektiğini, bunun için de vekalet toplanması gerektiğini aktardı.
BÜYÜK MENDERES İNİSİYATİFİNDEN AÇIKLAMA
Bu arada, Büyük Menderes inisiyatifi de açıklama yaparak, kamulaştırma gerçekleşir ve HES projesi uygulanırsa yörede pek çok şeyin değişeceğine dikkati çekti. "Gireniz Vadisi ve yaşam alanımız olan ata topraklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" denilen açıklama özetle şöyle:
● Gireniz Vadisi ve Dalaman Çayı bu bölgenin doğal yaşamının kliması olarak rüzgar ve nemlenme dengesini sağlamaktadır. Bu doğal denge Köke'den itibaren vadideki tüm yerleşim yerlerini etkileyecek şekilde bozulacaktır.
● Su tutma alanı ve suyun boru içine alınma bölgelerinde 10.000'i aşkın ağaç kesilecek, orman katliamı yaşanacaktır.
● Endemik bitki örtüsü çeşitliliği suyun ortadan kaybedilmesi sonucu yok olup, ölecektir.
● Kamulaştırma ile adı geçen parseller köylünün elinden çok cüzi bir parayla alınacak, özellikle 2B sınıfı arazilere hiç ödeme yapılmayacak, topraklarımıza yok pahasına el konulacaktır.
● Ülkemizde tarım üretimi ve tarımsal alanların istihdamının ne kadar gerilediği bilinmektedir. Sulama suyunun tamamen HES için kullanılması söz konusu olduğunda tarımsal üretim ve beslenme zinciri geri döndürülemez şekilde bozulacaktır.
● Tarım arazilerine el konulan mahallelerin sakinleri, kendilerine yeni yerleşim yerleri aramak zorunda kalacak, yüzlerce yıldan beri ata torağı olan yurtlarından koparılacaktır. Uzerinden 10 yıl bile geçmeyen bu tecrübeyi Sandalcık, Yolçatı ve Suçatı köylüleri en acı şekilde yaşamıştı.
● Bu ve benzeri birçok nedenden dolayı acele kamulaştırma ile toprakların yok edilmesine, HES projesi ile doğal yaşamımızın hiçe sayılmasına, ata yurdumuz olan toprağımızı terk edip başka yerlere taşınmak zorunda kalmaya hayır diyoruz.