Karaca, biyogaz tesisinden yayılan kokuya dayanamadı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. Genel
  4. /
  5. Karaca, biyogaz tesisinden yayılan kokuya dayanamadı

Karaca, biyogaz tesisinden yayılan kokuya dayanamadı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Ekim 2022 Pazartesi - 14:36Güncelleme: 11 Ekim 2022 Salı - 11:16
Karaca, biyogaz tesisinden yayılan kokuya dayanamadı

Denizli’nin üzüm deposu Güney’de biyogaz tesisi kaynaklı koku ve sinek problemi devam ederken, ilçeye giderek vatandaşları dinleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, nefes almakta zorlandı.

•TIKLAYIN | Türkiye’nin üzüm vadisi Güney’i sinek ve koku sardı

Türkiye’nin “üzüm vadisi” olarak adlandırılan, kimilerine göre “Türkiye’nin Toskana”sı olarak gösterilen Güney’de, vatandaşları canından bezdiren sinek ve koku problemi aylardır devam ediyor. Güneyliler, problemin hayvansal atıklardan biyogaz üreterek elektrik enerjisine dönüştürmek, yan ürün olarak da sıvı ve katı organik gübre üretmek üzere kurulan Güney Biyogaz Üretim AŞ’ye ait tesisden kaynaklandığını söylüyor.

KOKUYA DAYANAMADI

D20HABER.COM’un bir süre önce gündeme taşıdığı Güney’deki biyogaz tesisi kaynaklı koku ve sinek problemiyle ilgili incelemelerde bulunmak ve bilgi almak üzere ilçeye giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, atıkların depolandığı havuzları gördü. Bu gezisinde vatandaşların her gün çektiği kötü koku problemini yaşayan Karaca, nefes almakta zorlandı ve zaman zaman eliyle burnunu kapatmak zorunda kaldı.

“ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ OLUMSUZ DURUM VAR”

Karaca, burada yaptığı açıklamada “Güney ilçemizin Çorbacılar, Ortaçeşme ve Kerimler mahallelerinin ortasında kurulan biyogaz enerji üretim tesisinde hayvansal atıklardan enerji üretiliyor. Oluşturulan havuzlarda atıklar barındırılıyor. Burada sinek, koku ve inanılmaz bir şekilde insanların yaşamını etkileyen oluşum var. Bu havuzların üzeri kapatılmalı, bu havuzlar denetlenmeli. vatandaşlarımız evlerinde oturamaz, dışarıda bir bardak çay içemez duruma gelmişler. Sinekten uyuyamıyorlar. Firma yetkililerine ve yetkililere sesleniyorum. Bu rezalete son verin. Çok ciddi çevre ve insan sağlığı oluşturacak ortam var. Denetim yok. Çevre ve insan sağlığı ekiplerince denetlenmeli. Su sızdırmaması için membranla kaplı havuzlarda muhafaza edilmeli” dedi.

 

“KOKUDAN HİÇBİR ŞEY YAPAMIYORUZ”

Karaca’ya dert yanan vatandaşlar ise, “Çoluğumuz çocuğumuz geldiğinde birlikte oturup dışarıda kahvaltı yapamıyoruz. Toz, toprak, sinek, pislik. Bu yoldan kamyonlar geçiyor. Tavuk pisliği, inek pisliği gidiyor. Üzerlerini de örtmüyorlar. Yola dökülüyor pislikler. Kokudan hiçbir şey yapamıyoruz. Mağduruz, bizimle ilgilenen yok” ifadelerini kullandı.