Site icon D20Haber

Erdoğan: Vize sorununun uzaması siyasi türbülans olur

ABD, Türkiye’den yapılan vize başvuruları işlemlerini dünden itibaren durdurduğunu açıkladı. ABD Büyükelçiliği’nin “Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” açıklamasına Türkiye’nin tepkisi gecikmedi. ABD vatandaşlarının internet üzerinden e-vize başvurusu yaparak veya uçağa bindikten sonra Türk gümrüklerinde vize alabilmeleri uygulamalarını süresiz olarak durdu.

DENİZLİ’NİN EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞI 3. ÜLKE

Diplomatik dahil tüm pasaportlar için geçerli olacak kararla Türk vatandaşları diplomatik, turistik, iş seyahati yapacaklar, öğrenci ve gazeteciler vize alamayacak. İki ülke arasındaki karşılıklı vize restleşmesi Denizli’yi yakından ilgilendiriyor. Bu yılın ilk 9 ayındaki rakamlara göre ABD, 171 milyon 672 bin dolar ile Denizli’nin en fazla ihracat yaptığı üçüncü ülke durumunda.

“PSİKOLOJİK ETKİSİ OLACAKTIR”

Türkiye ile ABD’nin geldiği bu noktayı D20haber.com’a değerlendiren DTO Yönetim kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, gelinen noktanın iki ülke açısından da olumlu bir durum olmadığını söyledi. Erdoğan, “ABD tarafın her fırsatta hem demokrasiden ve insan haklarından bahsedecek hem de adli bir konuda verilen kararı bahane edip vizeyle ilgili karar alacak. Bunun olumsuz etkileri, siyasi türbülansları olur. Dileriz geçici bir sorun olur. Bunu seçim süreçlerinde Avrupa ülkeleriyle de yaşamıştık. Ancak gelinen noktanın psikolojik etkileri olacaktır” dedi.

Denizli’den ABD’ye yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Erdoğan, vize uygulaması kararının olumsuzluklar yaratacağını, ABD tarafının aldığı kararın Ortadoğu politikalarıyla ilgili olabileceğini sözlerine ekledi.

Exit mobile version