Site icon D20Haber

Hazine arazileri üzerine yapılan kaçak yapılar ve 2/B açıklaması

Açıklamada, 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8 Nisan’da kabul edildiği, 15 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Düzenlemeyle 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16’ncı maddesi kapsamında Hazine arazisi üzerine yapılmış ve “yapı kayıt belgesi” alınmış olan kaçak yapıların bulunduğu alanların satışı için 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapılabileceği belirtildi.

Yine aynı düzenlemeyle 2/B alanlarında bulunan taşınmazların hak sahiplerine satışı iadesi ve Hazine’ye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına, kiracılarına ve hissedarlarına satışı kapsamında süresi içinde başvuru yapmayanlara bir hak daha tanındı. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin de 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapabileceği kaydedildi.

Tebligatta belirtilen bedeli süresi içinde ödemeyenler ile taksitli satışlarda sözleşmede belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödeme yapmayanlara da 31 Aralık 2022 tarihine kadar yeni bir süre verildiği ifade edildi.

Hazine arazilerinin kiralanmasıyla ilgili de şöyle denildi:

“Ayrıca aynı kanun ile Hazine taşınmazlarından İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan tarım arazilerini; en geç 31.12.2016 tarihinden bu yana tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği Bakanlıkça belirlenen kullanıcılarına, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar doğrudan kiralanması imkanı getirilmiştir. Bu şartları taşıyan vatandaşlarımız kullanımlarını kira sözleşmesine dayandırmaları halinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olarak tarımsal desteklerden yararlanma imkanına da kavuşacaklardır.”

Bu düzenlemelerden faydalanmak isteyenlerin Merkezefendi, Pamukkale ve Honaz ilçelerinde bulunan taşınmazlar için Denizli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne (Milli Emlak Müdürlüklerine) diğer ilçelerde ise kaymakamlıklara (Milli Emlak Şefliği) başvurmaları gerektiği bildirildi.

 

Exit mobile version