Site icon D20Haber

PAÜ’nün yerli üretim ayçiçekleri ilk ürünü verdi

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Çal Meslek Yüksekokuluna ait 400 dönümlük arazi içinde yetiştirilmeye başlanan yöreye uygun hibrit yerli ayçekirdeği üretim sahasında incele-melerde bulundu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ticaret Borsası ve İl Tarım Müdürlüğü ile iş birliği içinde uygulanan projeyle hem piyasanın ihtiyacı olan hem kalitesi ve verimi yüksek çerezlik ayçiçeği yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirten Bağ, şunları söyledi:

“Bu çalışma üniversite-sanayi-toplum iş birliğinin güzel bir örneğini oluşturmaktadır. Çal ve Tavas’da ayçiçeği çeşitleri üzerinde denemeler yürütüyoruz. Çal’da bulunan Tohum Islah ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezimizde devam edecek olan çeşit denemeleri ve uygulamalarımızla tarımsal üreticilerimiz için önemli problem olan çeşit seçimi, çeşide ulaşma konularında destek olmayı hedefliyoruz. Ay çekirdeği projesi ile başladığımız çalışmalarla bu konuda önemli katkılarda bulunacağımıza inanıyorum.”

Çal’da yapılan uygulamaların koordinasyonunu yürüten Çal Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er ise, “Çal ilçesi ve çevresi önemli ayçiçeğiüretim alanlarına sahiptir. Geçen yıl Çin’den gelen siyah çekirdeğin piyasaya hakimiyeti sebebiyle ayçiçeği üreticilerimizin çekirdekleri büyük oranda depolarda kalmıştır. Siyah çekirdeğe gösterilen bu ilginin yerli çeşitlerimizle karşılanması gerektiği düşüncesiyle oluşturulan çalışmada, Çal’da Kırkağaç siyah ay çekirdeği çeşidini yetiştirmiş ve başarılı sonuçlar almış bulunmaktayız. Yapılacak bilimsel analiz ve değerlendirmelerin de hasat sonrasında paylaşılacağı Kırkağaç çeşidinin yöre için ümit vadettiği düşünülmektedir” dedi.

Exit mobile version