Otizmli çocukların aileleri yüz yüze eğitim istiyor – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Otizmli çocukların aileleri yüz yüze eğitim...

Otizmli çocukların aileleri yüz yüze eğitim istiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Eylül 2020 Cuma - 20:31Güncelleme: 25 Eylül 2020 Cuma - 20:31
Otizmli çocukların aileleri yüz yüze eğitim istiyor

COVID-19 salgının edeniyle eğitime erişemeyen otizmli çocukların gerilediğini ve problem davranışlarının arttığını belirten aileler, okulların açılmasını istiyor. Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu’nun bin 183 kişiyle yaptığı anket, ailelerinin gerekli tedbirler alınarak, yüz yüze eğitim başlamasını talep ettiğini ortaya koydu.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, velilerin sesini duyduklarını özel eğitim uygulama okullarının açılacağını söyleyerek, otizmli çocukların ailelerini sevindirmişti. Daha sonra Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül sadece özel eğitim anaokullarının, özel eğitim anasınıflarının, özel eğitim uygulama okullarının 1'inci kademede 1'inci sınıfa kayıtlı olanların okullarının açılacağını açıkladı.

Otizmli çocukların ailelerinin okulların açılmasıyla ilgili eğilimini ortaya koymak amacıyla Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu bir anket düzenledi. 17-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen anketin sonuçları, ailelerin otizmli çocuklarının okula gitmesini talep ettiğini ortaya koydu.

Türkiye Otizm Anneleri Topluğu tarafından 17-20 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ankete bin 183 kişi katıldı. Anket sonuçları şöyle: Çocuğunuzun tanısı nedir sorusuna ankete katılanlardan bin 84 kişinin yanıtı otizm, 99 kişinin ise diğer oldu. Gerekli önlemler alınarak 21 Eylül’de yüz yüze eğitim başlasın mı sorusuna ise katılımcıların yüzde 84’ü “evet”, yüzde 16’sı “hayır” dedi. Okullar açılırsa çocuğunuzu okula gönderecek misiniz sorusuna da katılımcıların yüzde 83’ü evet, yüzde 17’si hayır yanıtı verdi.

“SALGINLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR”

Evde kalma zorunluluğunun otizmli çocukların gerilemesine ve problem davranışların artmasına neden olduğunu belirten Denizli Otizm Derneği İletişim Koordinatörü Dudu Karaman Dinç, şunları söyledi:

‘’Pandemi sürecinde çocuklarımızın rutinlerinin bozulması, evde kalma zorunluluğu, okulların ve rehabilitasyon merkezlerinin kapanması, ailelere nefes aldıracak desteklerin olmaması sorunların çığ gibi büyümesine neden oldu. Otizmli çocuklar eğitime erişemediler. EBA’dan çok az sayıda çocuğumuz yararlanabildi. COVID-19 salgını da otizm gibi, salgınla yaşamayı da öğrenmemiz gerekiyor. Okulları açmamak çözüm değil, gerekli tedbirleri alarak açmak gerekiyor. Okullar açık olmalı ama çocuğunu okula gönderip göndermemek ailenin kararına bırakılmalı. Devletin engelli çocuklara eğitim vermekle ilgili yükümlülükleri var. Bunların yerine getirilmesini bekliyoruz.’’