Site icon D20Haber

JESDER’den Tavas’a sera Organize Sanayi Bölgesi önerisi

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’de jeotermal kaynaktan ilk enerji üretiminin Sarayköy’de gerçekleştirildiğini, 1984 yılında Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından Kızıldere mevkisinde jeotermal santral kurulduğunu anımsattı.

“SARAYKÖY YİNE ÖNCÜLÜK YAPACAK”

Sarayköy’ün enerji üretiminde olduğu gibi jeotermal kaynaktan sağlanacak ısıtmayla seracılık yapılmasına da öncülük edeceğini belirten Şentürk, Karataş Mahallesi Hamamaltı mevkisinde 712 bin metrekare alanın Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak tahsis edildiğini, tarıma dayalı diğer organize sanayi bölgelerinin Manisa’nın Alaşehir ve Aydın’ın Efeler ilçelerinde kurulacağını bildirdi.

“LİSTEYE TAVAS DA GİREBİLİR”

Sarayköy ve Aydın Efeler’de uygulama aşamasına geçen sera projelerinin, jeotermal kaynak arama çalışmalarından olumlu sonuç alınması durumunda Tavas’ta da uygulanabileceğini ifade eden Şentürk, Tarım ve Orman Bakanlığının Sarayköy, Alaşehir ve Efeler ilçelerinde 2 bin 500 dekar arazide kurulmasını onayladığı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden 15 bin dekar araziye eş değer verim alınacağını vurguladı.

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM OLANAĞI

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, Sarayköy, Alaşehir ve Efeler’de kurulacak tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinde 3 bin kişiye istihdam olanağı yaratılacağını, çiftçilerin 6 kat daha fazla ürün elde edeceğini kaydetti. Şentürk, sözlerine şunları ilave etti:

“Dünyada kullanılan en temiz ve en çevreci enerjilerden biri jeotermaldir. Jeotermal enerji kullanarak doğayı da koruma altına almış oluruz. Jeotermal kaynakları birlikte kullanırsak, tarlalarımızda ürettiğimiz ürün en az 6’ya katlanacak. Kazanç da en az 6’ya katlanacak. Evlerimizi de jeotermal kaynaklarla ısıtmaya başlarsak, cebimizden çıkacak para en az yüzde 80 azalacak. Şu an Sarayköy bunu başarabilen ender ilçelerimizden. Üretim ile bölgede ekonomik anlamda çok olumlu gelişmeler yaşanacak.”

SARAYKÖY OSB İLE İLGİLİ SÜREÇ

Sarayköy’ün Karataş Köyü Hamamaltı mevkisindeki 712 bin metrekare alan 2007 yılında Tarıma Dayalı İhtisas (TDİ) Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ilan edildi. 13 parselden oluşan toplam 477 bin 156 metrekarelik kapalı alanda sera kurulacak. OSB alanındaki parsellerin 12’sinin mülkiyeti Sarayköy TDİ OSB’ye (Toplam 401.321 m²), 113 ada 3 nolu parselin mülkiyeti ise Abalıoğlu Yem Soya Tekstil San. ve Tic. A.Ş. firmasına ait.

Denizli Valiliğinde, 17 Ekim 2019’da yapılan toplantıda 11 yatırımcıya arsa ön tahsis belgeleri verildi. Bölgede seracılığın başlaması ile yaklaşık 600 personele istihdam sağlanacak.

Sarayköy TDİ OSB’nin kurucu ortakları yüzde 60 katılım payı ile Denizli Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, yüzde 20 katılım payı ile Denizli Ticaret Odası ve yüzde 20 katılım payı ile Denizli Ticaret Borsası.

Exit mobile version