Site icon D20Haber

Buldan’da Ahilik ve Altıneller Festivali

Programa Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği ve Türk Ocakları Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, meslek odaları il ve ilçe temsilcileri, Buldan Esnaf Odası Başkanı Nuri Ertekin ile çok sayıda davetli katıldı. Belediye binası önündeki etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

ESNAF, TOPLUMSAL YAPININ DEĞİŞMESİNDE HER ZAMAN BAŞROL OLMUŞTUR”

Arşiv Belgelerinde Ahilik ve Son Ahiler Fotoğraf sergisinin açılışının ardından davetliler, “Ahilik ve Buldan’da Ahilik Geleneği” konulu panele katıldı. Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Turgut Tok’un Moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Yazar Hasan Kallimci, İş insanı Yavuz Aki ve PAÜ Öğretim Üyesi Dr. Selim Parlaz konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasında Ahiliğin kardeşlik demek olduğunu vurgulayan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Anadolu’nun fethinden sonra bu toprakları mesken tutan Türk Boyları, esnaflaşmaya Anadolu’dan başlamışlardır. Dolayısıyla Anadolu kültürü, tabi kadim insanlığın kültürü olma hasebiyle, Türklerin de Roma İmparatorluğundan sonra büyük imparatorluk olmasının alt yapısında da ahilik örgütleri vardır. Esnaf örgütleri, insanlığın bütün tarihi boyunca Fransız ihtilalında olsun, Dumaların Bolşevik ihtilalında olsun her dönem toplumsal yapının değişmesinde en büyük sivil toplum örgütleridir. Avrupa’nın sanayileşmesinde esnaflar her zaman işin başrolünde olmuşlardır. Lonca sistemiyle esnaf çırak ilişkisi ve müşteri ilişkisi içinde bir nevi sendikal sistemiyle, Avrupa’nın belki üç-dört yüz yıl öncesinden kavuşmuşuzdur” dedi.

“AHİ TEKKELERİ KORUNAMADI”

Bu sene Ahi Evran Yılı ilan edilmesinden dolayı etkinliklerin daha kapsamlı planlandığını belirten Prof. Dr. Turgut Tok, “Etkinliklerin başlangıcını Denizli’de verdik. Buldan’da ikinci programımızı gerçekleştiriyoruz. Kutlamalar ayın 21’ine kadar devam edecek” diye konuştu. Denizli ve Buldan’da Ahi tekkelerinin korunamadığını dile getiren Tok, şunalrı söyledi “Ahilik, Denizli için çok çok önemli bir müessese. Denizli’nin ve Buldan’ın ticarette, ekonomide, sanayide, ihracatta bugün gelmiş olduğu seviyenin bu ahiliğin izleri ile doğru orantılı olduğu kanaatindeyiz” dedi.

“5 AHİ TEKKESİ TESPİT EDİLDİ”

Panele konuşmacı oalrak katılan Yazar Hasan Kallimci, Denizli ve ilçelerinde ahilik geleneğiyle ilgili yaptığı araştırmasında Yenicekent’e beş Ahi Tekkesi tespit ettiğini söyledi. Ahilik geleneğinin orta okul ve liselerde ders olarak okutulmasını isteyen Kalemci, “Her esnafın duvarında asılı Ahilik ve Ahi Evran Veli öğütlerin nereye dayandığının bilincine varmalıyız” ifadesini kullandı.

Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda devam eden festivalde, türbeyi ziyaret ederek dua eden davetlilere Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Bahadır Duman eşlik etti. Türbe ile ilgili bilgi veren Duman, araştırma çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa zamanda Buldan Belediyesi işbirliği ile restore edileceğini kaydetti.

Exit mobile version