Site icon D20Haber

Susuz dereye sulama göleti

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Denizli’nin Acıpayam ilçesindeki Kuyucak Ovası’nda 100 hektarlık tarım alanının sulanabilmesi amacıyla gölet projesi hazırladı. Sonrasında ihale gerçekleştirilerek, 2014 yılında Yeşilyuva Mahallesi Kocadere mevkisindeki göletin yapımına başlandı.

Göletin hafriyat ve beton çalışmaları 4 yıl sürdü. Küçük bir rezerve sahip olan gölet kille kaplanarak, sızdırmazlığı sağlandı ama su tutulması bir türlü sağlanamadı. Nedenini ise mahalle sakinleri, “Üç kilometrelik Kocadere kuru bir dere. Buradan hiçbir zaman su akmadı. Sadece yağmurlu zamanlara akar ve biter” sözleriyle açıkladı.

BORUYLA SU TAŞINMAK İSTENDİ

Göletteki susuzluğa çare amacıyla DSİ, bu kez birkaç kilometre mesafedeki küçük bir kaynağa yöneldi. Su Deresi’nden boruyla gölete su taşınmak istendi. Ancak bu çaba da sadece göletin taban kısmında yetersiz su toplanmasını sağlayabildi.

Vatandaşlar, Su Deresi’nden boruyla su taşınmasının başarısızlığa uğramasını da “Zaten cılız bir kaynak. Yağışlı dönemlerde debisi biraz artar. Ama suyla birlikte mil taşındığından boru tıkanıyor ve gölete su ulaşması sağlanamıyor. Bu nedenle tarımsal sulama için yapılan gölet, su olmaması nedeniyle 4 yıldır dolamadı. Ciddi yağışlara rağmen barajda çok az su birikti ve sulamaya verilecek miktara ulaşmadı” diye açıkladı.

“TAŞIMA SU İLE BARAJ DOLMADI”

Yeşilyuva sakinlerinden İsmail Sarı barajın yapıldığından beri su tutmadığını belirterek, “Bu baraj Kuyucak bölgesindeki tarlaları sulayacaktı. Burası hiçbir zaman su tutmadı. 3-4 yıldır biz burada su görmedik. Su Deresi denilen yerden hortumla su gelecekti. Mil aktı borular tıkandı. Zaten o dereden de su akmıyor. Bu barajı yapıldığından beri dolu görmedik. Akarı olmayan, kaynağı olmayan yere baraj yapılması saçmalık. Bu bölge kışın ciddi yağış alıyor. Asfaltta karşıdan karşıya geçilmiyor. En azından yağmur suları baraja yönlendirilse dolardı. Barajın üzerine yapıldığı Kocadere hiçbir zaman akarı olan bir dere olmadı. Zamanında küçük çeşmeler vardı o kadar. Biz o derede hiç su görmedik” ifadelerini kullandı.

“BALIK TUTARIZ DİYE SEVİNDİK AMA…”

Yeşilyuva sakinlerinden Burhanettin Çolak da “Baraj 2018’de tamamlandı. Bol yağışın olduğu zaman biraz su tuttu. Balık filan attık. Emekli olarak olta atalım vaktimiz geçsin diye baraj yapılmasına sevinmiştik ama olmadı. Bu derenin akarı yok. Bu derede biz bildik bileli su akmaz. Boruyu da mil tıkıyor. Köyün içinde boşa akan yağmur sularını bu baraja yönlendirseler baraj dolar. 15 gün önce geldiğimde burada bir gram su yoktu. Bu görünen su dağdan gelen kar suyu. Ancak bu kadar olur bundan daha fazla da dolmaz” diye konuştu.

Exit mobile version