BENİM BİR HAYALİM VAR – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAZARLAR
  4. /
  5. Meryem SALMAN
  6. /
  7. BENİM BİR HAYALİM VAR

BENİM BİR HAYALİM VAR

A- A+

Martin Luther King’in ABD’de siyahların özgürlük mücadelesinde sembol olmuş, “Bir hayalim var” konuşması, 28 Ağustos 1963’te yapılmıştı. Martin Luther King bu konuşmanın içinde defalarca aynı cümleyi kullanmıştı.

Nedense bu cümle bana hep olumlu şeyler hissettirmiştir. Belki de bunun nedeni bu basit 4 kelimenin birleştiğinde çok olumlu sonuçlar yaratmasıdır. Çünkü 55 yıl önce yapılan bu konuşmaya 200 bin kişi katılmış ve konuşmadan sonra gelişen hareket, sonraki yıllarda siyahların haklarını güvence altına alan önemli yasa değişikliklerinin gerçekleşmesini sağlamıştı. Kısaca değişim onun hayalleri ile başlamıştı. Onun hayallerinin zaman içinde gerçekleştiğini görmek bu cümlenin gücüne güç katmıştır diye de düşündüğüm çok olmuştur.

Aslında hayalci insanlara genelde kötü gözle bakılır, tembel oldukları ve olmayacak hayallerin peşinden koşarken gerçekleri kaybettikleri düşünülür. Oysa hayal kurmanın psikolojik açıdan pek çok farklı işe yaradığı söylenir hep. Hayaller, genelde olumlu şeyler içerdiği için insana umut aşılayan etkilere sahiptir. Dikkat edilmesi gereken tek şey, her şeyde olduğu gibi hayal kurarken harcanan zamanın aşırı olmamasıdır.

Peki, hayal kurmak neye yarıyor? Araştırırken bulduğum bir kaç sonucu sizlerle paylaşıyorum:

Rahatlama sağlar, bu yüzden Meditasyon ve yoga da ‘hayal kurma’ tekniğini kullanır. Sıkıntılı olduğunuz bir anda hayal kurarak bunları hafifletebilmeniz mümkündür.

Hedeflere ulaşmanızı kolaylaştırır. Hayal kurmak herhangi bir şeye ulaşmak için atılan ilk adımdır.

Can sıkıntısını dindirir. Hayal kurmak zevkli bir uğraştır. Hayal kurmakla meşgul olan bir zihin eğer hayaller güzel ise bundan zevk alır.

Çatışmaları çözmeye yardımcı olur.

İşte bu son madde Denge ve Denetleme Ağı’nın “1 Türkiye Hayali Projesi”nin ortaya çıkış nedeni. Raporun adı da “Türkiye İçin Bir Hayal, Fikir ve Ortaklık Haritası. Rapor, “Hayal Kurmak, Hayata Katılmaya Karar Vermektir” cümlesi ile başlıyor. Denge ve Denetleme Ağı’nın Türkiye’nin dört bir yanından 263 sivil toplum kuruluşundan oluşan üyeleri de şikayet etmek yerine hayata katılmaya karar verip, 2030 yılında nasıl bir Türkiye de yaşamak istediklerini hayalleri ile ülkemizin yetkililerine iletmek istedi.

Neden 1 Türkiye Hayali sorusunun cevabını ise rapor; “Bu ülkede bir arada yaşıyor, aynı havayı, toprağı ve suyu paylaşıyoruz. Bugün birimizin karşılaştığı bir sorun, yarın hepimizin derdi olabiliyor. Öyleyse paylaştığımız başka şeyler kadar, sıkıntılarımız da ortak. Bu durum, ortak dertlere ancak bir arada çözüm bulabileceğimiz gerçeği ile yüzleştiriyor bizi” olarak veriyor.

Her ne kadar son yıllarda kutuplaştık, ayrıştık gibi cümleler sıklıkla kullanılsa da rapor bunun aksi bir sonuç veriyor. Çünkü “1 Türkiye Hayali” çalışması bize, bu ülkenin insanlarının Türkiye’ye ve geleceklerine ilişkin birçok konuda ortak düşüncelere sahip olduğunu gösteriyor.

12 ilde yapılan çalışmaya 28 ilden katılan 515 kişinin her biri 2030 yılı için hayallerinin yazılı olduğu kendi “Hayal Gazeteleri”ni hazırladı. Hayal Gazetelerinde yer alan haberler ise konusunda uzman isimlerce tek tek okunarak gruplandırıldı ve analiz edildi. Analiz sonucunda katılımcıların hayallerinin altı alanda gruplandırılabileceği gözlemlendi.

Buna göre, 515 katılımcının hazırladığı gazetelerden toplanan 2000’den fazla hayalin buluştuğu 6 ortak nokta ise;

• Ülkemizin ekonomisinin güçlü olmasını; refah, mutluluk ve huzur içinde yaşamayı istiyoruz. Bu da ancak fırsat eşitliği ve gelir adaleti ile sağlanabilir.

• Tüm çocukların potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri, bilimsel eğitimin verildiği bir eğitim sistemi istiyoruz.

• Bilim ve teknoloji üretelim, ekonomimiz güçlü olsun ve bu alanda Türkiye tüm dünyada lider olsun.

• Yaşadığımız kentlerin kaostan uzak, huzurlu, yüksek binalarla kuşatılmamış, çocuklarımızla birlikte vakit geçirebileceğimiz yeşil alanları içeren bir yaşam alanı olmasını istiyoruz.

• Herkesin kanunlar önünde eşit olduğu, korkmadan kendisini ifade edebildiği, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdüreceğimiz bir Türkiye istiyoruz.

• Bilim ve teknoloji, eğitim, demokrasi, insan haklarında itibar sahibi, lider bir Türkiye görmek istiyoruz.

Bana göre bu çalışmanın en önemli sonucu, bu ülkenin insanları, elverişli ortamlar sağlanıp, uygun araçlar kullanıldığında hala hayal kurmayı başarabiliyorlar. Neden önemli derseniz, Her şey Hayal Kurmakla Başlıyor…

Yazarın Diğer Yazıları
Kadın olmak
21 Aralık 2021 Salı
Değişim
16 Eylül 2021 Perşembe
Kimseyi Geride Bırakma!
14 Mayıs 2020 Perşembe
Karantina
8 Nisan 2020 Çarşamba
Corona günleri
25 Mart 2020 Çarşamba
Göç etmek
29 Ocak 2019 Salı
YIL 2019
31 Aralık 2018 Pazartesi
MARDİN
17 Ekim 2018 Çarşamba
GÜL, LAVANTA VE ÜZÜM
18 Eylül 2018 Salı
SONBAHAR
3 Eylül 2018 Pazartesi