CHP’DE BÜYÜKŞEHİR ADAYI İÇİN İSİMLER VERİLDİ – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAZARLAR
  4. /
  5. Engin ÜNAL
  6. /
  7. CHP’DE BÜYÜKŞEHİR ADAYI İÇİN İSİMLER VERİLDİ

CHP’DE BÜYÜKŞEHİR ADAYI İÇİN İSİMLER VERİLDİ

A- A+

Önce bir hakkı teslim edelim.
Siyasette genç kuşağın temsilcilerinden CHP İl Başkanı Mahir Akbaba, farklı bir profil çiziyor.
Komplekssiz.
CHP’ye uzun yıllar hizmet eden babası İsmail Akbaba’dan çok şey öğrendiği kesin.
Net, demagojiye girmeden ne diyecekse diyor.
Örneğin genel seçimin ardından “başarısızız” demekten gocunmadı.
Yine CHP genel merkez yönetiminde değişimin şart olduğunu ilk dillendiren il başkanlarından.
Siyasete her giren, koltuğa oturduğunda bir sonraki adımının sinyallerini verir, nereye talip olacağını işaret eder. O şimdilik bu konuda da net. Hedefinde sadece yerel seçim var. Bunun için ne kendisi aday olmayı düşündü ne de yönetimdeki arkadaşlarının adaylık için istifasına onay verdi.
Konuşuyor, dinliyor…
Bunlardan birisini de bizlerle, yani gazetecilerle yaptı.
Genel seçim öncesi de yapmıştı, bu ikincisi.
İl Başkan Yardımcıları Firdevs Akakça ve Ahmet Kenan Türkmen’in de hazır bulunduğu sohbet toplantısında işte öne çıkanlar…

“Büyükşehir için kimlerle görüşüldü?” diye soruldu.
Akbaba, “Kamuoyunda sadece Melike Basmacı ile görüştüğümüz söyleniyor. Hanımefendi dahil, Kazım Arslan, Adil Demir, Adnan Keskin ile görüştüm. Büyükşehir aday adaylığı için başvuru yapan Arif Balkanay Bey ile de görüştüm” yanıtını verdi.

Aday belirlemede ön seçim soruldu.
Verdiği yanıt “Ön seçime soğuk bakanlardan değilim. Hakkıyla yapılırsa ön seçime taraftarım. Ön seçim isteyen ilçeler var. Merkezefendi ön seçim istiyor. İl uygun görür, genel merkez de onaylarsa ön seçim yapılır. Ama unutmayalım seçmen ‘aaa CHP adayını ön seçimle belirlemiş ne güzel’ demiyor oy verirken. Denizli’yi kazanmak istiyoruz. Bunun için standardın üzerinde gitmeliyiz. Büyükşehir adayını belirlemede anket çalışması gündeme gelebilir” şeklindeydi.

“Kaç ilçede adaylar belli?” sorununa “Acıpayam dışında 3 ilçede daha belli ama onların isimlerini şu anda açıklamıyoruz” karşılığını verdi.

Ben sordum “Büyükşehir için tek bir aday adayı başvuru yaptı. Bu ilgisizlik mi? İl örgütü, büyükşehir için aday gösterecek mi? Genel merkez, yapılan başvuruları, örgüt önerisini bir kenara bırakıp ‘bu bizim adayımız’ derse buna itirazınız olacak mı?” diye...

İşte yanıtları:
“İlgizsizlik olduğunu düşünmüyorum. Büyükşehir üst nitelikte olduğu için örgütün önermesi bekleniyor olabilir.

‘Genel merkez direkt bir adayı belirleyip, sunabilir mi?’ diye bir soruldu. Parti içinden sevilen, çalışkan, hizmet aşığı bir insana kimse karşı duramaz. Ancak bu isim devşirme bir aday olursa çalışmakta zorlanacağımız aşikar. Ancak buna ihtimal vermiyoruz. 2014’te farklı bir isim empoze edilmeye çalışıldı, partimiz dışından bir isimdi. Ancak o isim aday gösterilmedi. Gösterilseydi bir partili olarak şunu söyleyebilirimi ki, oy vermekte zorlanırdım.

Arif Bey, değer verdiğimiz bir arkadaşımız. Belediye meclisi üyeliği yaptı, Merkezefendi Belediye Başkanlığına aday oldu, milletvekili aday adayı oldu. Solculuğundan ve partiye bağlılığından şüphemiz yok. Ancak 2009’da 2 aday adayı başvuru yapmıştı ve genel merkez başvuruda bulunmayan 3. bir ismi aday göstermişti.

Genel merkeze büyükşehir için 1, 2, 3, 4 isim verdiğimiz doğrudur. Verdiğimiz isimlerin bir karşılığı var. Kimisi sivil toplum kuruluşlarında, kimisi baroda, kimisi tıp dünyasında, kimisi sanayici olarak bilinen, tanınan isimler.”

Anket çalışması sorulduğunda Mahir Akbaba, “Pamukkale’den örnek vereyim. Genel merkez ve partililer gözünü Merkezefendi’ye yöneltti. ‘5-6 bin seçmenin evrilmesi sağlanırsa seçimi kazanırız’ gibi bir düşünce var. Buradan bakıldığında Pamukkale üvey evlat gibi. Anketten çıkan sonuçta Pamukkale’de mevcut belediye yönetiminin halka yeterince dokunamadığı görülüyor. Araştırmalar, doğru isimle ve doğru bir çalışmayla oradaki oyumuzun üzerine 10-12 puan daha fazlasını alabiliriz. Pamukkale’yi almadan ya da oyumuzu artırmadan büyükşehire gitmek zor. Merkezefendi’de ise oyumuzu 2-3 puan artırabiliriz. Kaldı ki bazı mahallelerde kemikleşmiş oylar var” değerlendirmesini yaptı.

Söz tekrar Büyükşehir Belediyesi’ne geldiğinde çok net konuştu Akbaba. Dedi ki:
“Şu anda 3 belediyemiz var. Varsın bu sayı 2’ye düşşün ama Büyükşehir Belediyesi bizim olsun. Bir sonraki seçimde ilçe sayısını 10-12 yaparız, yeter ki büyükşehiri alalım. Zaten büyükşehiri alırsak efsane oluruz.”

İYİ Parti ile ittifak konusundaki bir soru üzerine Akbaba, “İttifak olacaksa bizim üzerimizden olmalı. Çünkü amiral gemi CHP, birleştirici biziz. Dolaylı olarak partilerle ya da o partilere gönül vermiş olanlar ile sokakta ittifak yapamazsak, kötü yönetilen bir belediyecilik zihniyetini gönderip yerine bizlerin gelme şansının düşük olduğunu görüyoruz. İYİ Parti ve Demokrat Parti ile görüşmelerimiz oluyor” dedi.